Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά μέτρα στήριξης για Αγρότες και Κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας

«Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς βιώνουν τις συνέπειες και τα αδιέξοδα της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε., τις κατευθύνσεις της Κ.Α.Π., που εφαρμόζουν με θρησκευτική ευλάβεια όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεκαετίες τώρα. Πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των βιομηχανιών και των μεγαλεμπόρων. Αυτή η πολιτική αφήνει έντονα τα σημάδια της στους χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που βρίσκονται σε απόγνωση στη Περιφέρεια μας.

  • Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την καταστροφή, καθώς το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη, έχουμε διπλασιασμό των τιμών στις ζωοτροφές και συνεχίζουν την ανοδική πορεία, το αγροτικό πετρέλαιο και αγροτικό ρεύμα απλησίαστο, έχουμε διπλασιασμό των κτηνοτροφικών φαρμάκων, διπλασιασμό στην τιμή των λιπασμάτων, ενώ οι τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα παραμένουν χαμηλές πολύ πιο κάτω από το κόστος παραγωγής. Αυτή η πολιτική οδηγεί τους κτηνοτρόφους να σφάζουν τα κοπάδια τους , παραγωγικά ζώα που έχουν μέσα τους έμβρυα, είναι αυτό που χαρακτηριστικά λένε η σφαγή των αμνών.

Την ίδια τραγική κατάσταση βιώνουν και οι παραγωγοί μαύρης Κορινθιακής σταφίδας στην Ηλεία και την Αιγιαλεία. Μετά την καταστροφική περσινή χρονιά, όπου το προϊόν διατέθηκε με το αίσχος της «ανοιχτής», ουσιαστικά ανύπαρκτης τιμής, με το «επιχείρημα» μεγαλεμπόρων και Ενώσεων της ύπαρξης αποθεμάτων, η αγωνία για την κατάσταση φέτος μεγαλώνει. Την ίδια ώρα, η προπέρσινη τιμή του προϊόντος ήταν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, πέρσι το εισόδημα των παραγωγών ήταν ελάχιστο και φέτος το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί με τις αυξήσεις κλ.π. Η τιμή που ως σήμερα έχει ανακοινωθεί, δεν επαρκεί σε καμιά περίπτωση για να μπορέσει κάποιος να συνεχίσει να καλλιεργεί τη μαύρη σταφίδα.

Για την ελιά Καλαμών μην βιάζονται κάποιοι να πανηγυρίσουν, καθώς μπορεί η απόφαση του ΥΠ.Α.Τ. να αδρανοποιεί την απαράδεκτη απόφαση του Σ.τ.Ε., αφήνει όμως ορθάνοιχτο τον δρόμο για αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες που η Ε.Ε. έχει συμφωνίες και αυτές οι αθρόες εισαγωγές γκρεμίζουν τις τιμές του προϊόντος. Να θυμίσουμε ότι η απόφαση Γεωργαντά, είναι ακριβές αντίγραφο της απόφασης του Αποστόλου που υπήρχε το 2018, 2019, 2020 και το 2021 αλλά το προϊόν σε χαμηλές τιμές σάπιζε στους κάδους.

Στην Αιτωλοακαρνανία που παράγει σχεδόν την μισή εγχώρια παραγωγή, οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών και Χονδροελιάς σε πολλές περιοχές έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από τις χαλαζοπτώσεις με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς εισόδημα και να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, σε συνδυασμό με τις 2 προηγούμενες χρονιές που χτυπήθηκαν πέρυσι από ολική ακαρπία και πρόπερσι από τις εξευτελιστικές τιμές στο προϊόν. Ενώ ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛ.ΓΑ., παρότι χαρατσώνει τους παραγωγούς, δεν καλύπτει βασικές ασθένειες σε φυτική και ζωική παραγωγή.

Όπως επίσης η πατάτα στην Ηλεία και Αχαΐα βρίσκεται σε τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και τα άλλα αγροτικά προϊόντα έχουν την ίδια τύχη.

Ερωτώνται ο κ. Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, σε τι ενέργειες θα προβούν:

-Να υπάρξει οικονομική στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που θα καλύπτει την απώλεια εισοδήματος παίρνοντας υπόψη το αυξημένο, διπλάσιο κόστος παραγωγής

-Να μειωθεί το κόστος παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, με μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν στην τιμή ανά κιλοβατώρα με επαναφορά της τιμής στην τιμή που είχε το αγροτικό ρεύμα πριν την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων, με επιδότηση για την αγορά μέσων και εφοδίων και κατάργηση του Φ.Π.Α. Να θεσπιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα που να εξασφαλίζει τουλάχιστον την συνέχιση της καλλιεργητικής και παραγωγικής δραστηριότητας».

Νικόλαος Μωραΐτης 

Περιφερειακός Σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Ελλάδας