Λέκκας από Μακρυνεία: «Πρωτόγνωρο φαινόμενο οι κατολισθήσεις στην περιοχή»

Αυτοψία σε ορεινές περιοχές του Δήμου Αγρινίου που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις πραγματοποιεί από το πρωί ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Γιώργου Παπαναστασίου.

Ο κ. Λέκκας εξετάζει το γεωλογικό φαινόμενο που προκλήθηκε και είναι σε εξέλιξη καθώς εκτός από τις κατολισθήσεις -η γη έχει ανοίξει -σε πολλά σημεία μετά την έντονη κακοκαιρία και τη σφοδρή βροχόπτωση του Σαββατοκύριακου. Για το γεωλογικό φαινόμενο έχει ενημερωθεί  και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

Oι πρώτες εκτιμήσεις του καθηγητή κ. Ευθύμιου Λέκκα κάνουν λόγο για δεκάδες κατολισθήσεις γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα . Ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε: «Έχουμε να κάνουμε με ένα μουσείο κατολισθητικών φαινομένων με όλους τους τύπους γεωλογικών φαινομένων όπως καταπτώσεις, μεταθετικές ολισθήσεις και ροές εδαφών».

Συνολικά στον Δήμο Αγρινίου έχουν καταγραφεί σοβαρές καταστροφές σε όλες τι δημοτικές ενότητες και έχουν προκληθεί σημαντικά προβλήματα καθιζήσεων και καταπτώσεων βράχων από την κακοκαιρία.

Συγκεκριμένα τα χωριά της ορεινής Μακρυνείας, Άνω Κεράσοβο , Μακρυνού, Μεσάριστα, Ποταμούλα οι ζημιές είναι πρωτοφανείς.  Έτσι χθες με εντολή του Δημάρχου Αγρινίου για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τμήμα στο Άνω Κεράσοβο, καθώς και τέσσερα σπίτια στη Μεσάριστα Μακρυνείας. Μάλιστα έχει διακοπεί η κυκλοφορία από Άνω Άγιο Ανδρέα έως τη Μεσάριστα και η πρόσβαση θα γίνεται μέσω Λιθοβουνίου.

Στο μεταξύ λόγω αδυναμίας της πρόσβασης στις προκληθείσες ζημιές είναι αδύνατη η αποκατάσταση των ζημιών από τον ΔΕΔΗΕ και την ΔΕΥΑΑ με αποτέλεσμα το χωριό να είναι για 3η μέρα χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό.

Από την πρώτη στιγμή επιτόπου βρίσκονται μηχανήματα του Δήμου Αγρινίου και της Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Αιτ/νίας. Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου συγκροτήθηκαν Επιτροπές Ελέγχου από Μηχανικούς του Δήμου Αγρινίου για την καταγραφή και τον έλεγχο ζημιών κατοικιών και για  άμεσο έλεγχο της στατικότητας των κτιρίων προκειμένου να συνδράμουν το έργο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος. Οι πολίτες  οι οποίοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες  μπορούν να απευθύνονται σε ειδική υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου στην οδό Δαγκλή 25 ( τηλ.26413 60607).