Όπως τόνισε η εστίαση θα έπρεπε να έχει ανοίξει από το χειμώνα με τραπεζάκια έξω και με τα σωστά μέτρα, προσθέτοντας πως όπου έγινε αυτό, τα κρούσματα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά αντίθετα μειώθηκαν αισθητά.
- Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, “Καλημέρα Ελλάδα”. δήλωσε ότι ο εγκλεισμός των πολιτών θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο που θα επιβαλλόταν στους πολίτες αφού θα είχαμε λάβει όλα τα προηγούμενα κι όχι το πρώτο, όπως έγινε στη χώρα μας ενώ τόνισε ότι δεν έχει δοθεί το σωστό μήνυμα στους πολίτες και θα πρέπει να αναζητήσουμε το σωστό, ακόμα και τώρα.
«Αυτό που έχουμε κάνει στη χώρα μας είναι ένα μέτρο που διεθνώς η δημόσια υγεία το θεωρεί το τελευταίο αναγκαίο μέτρο, το κάναμε πρώτο. Πρώτο μέτρο κάνουμε εγκλεισμό, lockdown. Δεν μπορεί να λειτουργήσει επί ένα χρόνο. Το παίρνεις σύντομα για μεγάλη ανάγκη. Τα προηγούμενα μέτρα δεν έχουν ληφθεί, και δεν έχουν ληφθεί μέτρα επικοινωνίας επαρκώς, λυπάμαι που το λέω» είπε στον ΑΝΤ1 η κ. Λινού. Και πρόσθεσε:
«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ποιο θα είναι το μήνυμα στον πληθυσμό, ποιος θα το δώσει και πώς θα το δώσει. Δεν ξέρουμε τι θα είναι αυτό που θα συγκινήσει τους ανθρώπους για να αλλάξουν συμπεριφορά αλλά τους βάζουμε και από πάνω και επιτίμια που θα έλεγαν και οι εκκλησιαστικοί».
Τι είπε για την εστίαση
Αναφορικά με την περίπτωση της εστίασης, η κα Λινού σημείωσε ότι «θα έπρεπε να έχει ανοίξει από το χειμώνα με τραπεζάκια έξω και με τα σωστά μέτρα. Όπου έγινε αυτό, τα κρούσματα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά αντίθετα μειώθηκαν αισθητά».
«Εγώ το έλεγα και πριν τα Χριστούγεννα για τα τραπεζάκια έξω. Φτάνει να το πετύχουμε επικοινωνιακά» τόνισε χαρακτιριστικά.
Self test
Για τα self test, η κ. Λινού σημείωσε πως «τα πολλά τεστ βοηθάνε», έθεσε όμως το ερώτημα «έχουμε στήσει μηχανισμό ιχνηλάτησης;».
Πρόκειται για θετικό μέτρο, αν και δεν έχει προβλεφθεί ο ανάλογος μηχανισμός ιχνηλάτησης στην περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο κρούσμα. Πρόσθεσε δε ότι η αξιοπιστία των self test είναι μειωμένη.
Πάσχα στο χωριό
Για τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα, ανέφερε δύο προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να επιτραπεί:
«Η μετάβαση θα βοηθήσει αλλά υπάρχει το ερώτημα “πώς θα πάνε;” Θα συνωστιστούν στα τρένα, στα λεωφορεία, στα καράβια; Πρέπει να έχουμε πρόβλεψη για αρκετά δρομολόγια, να γίνει εγκαίρως, να μπορούν να μην κολλήσουν τον ιό πριν ακόμα φτάσουν στον προορισμό τους.
Όταν φτάσουν εκεί θα πρέπει να έχουμε επικοινωνήσει πολύ σοβαρά με τους ανθρώπους, με καινούρια μηνύματα.
Ότι όταν θα πας, ναι να χαρείς την ύπαιθρο, να δεις τους ανθρώπους που αγαπάς στον εξωτερικό χώρο και για όσο χρόνο μπορείς με μάσκα. Και να συναντηθείς σε εσωτερικό χώρο μόνο με μία οικογένεια».
Σύμφωνα με την ίδια, «είναι ένα κατανοητό και πιο εύκολο μέτρο από το να πούμε μείνετε στην πολυκατοικία σας στην Αθήνα».
«Είναι δύσκολο αλλά όπου υπήρξε άνοιγμα με συνέπεια και σύνεση έπεσαν τα κρούσματα και όχι μόνο στην Ελλάδα» επισήμανε.
Κλείνοντας όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν έχουμε κάνει ότι θα έπρεπε σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα στα ΜΜΜ, όπου ο συνωστισμός είναι πολύ μεγάλος.
dikaiologitika.gr
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο – Τέμπη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την 26η Ιανουαρίου στην Κεντρική Πλατεία
Και ο Αντώνης Αντωνιάδης εισήχθη στο Νοσοκομείο!
Αγρίνιο: Το Κ.Τ.Ε.Λ. Αιτωλοακαρνανίας μηνύει τον Δήμο για την επίθεση αδέσποτων σε επιβάτιδα