Λιβανός: «Τα 22 δισ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα και οι κυβερνητικές προτεραιότητες»

Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ – Κατηγορίες προς τον Αλέξη Τσίπρας για «ένδεια ουσιαστικών επιχειρημάτων»

  • Σε ένα ευρύ πακέτο χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μπει την επόμενη δεκαετία σε εφαρμογή για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας αναφέρεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός σε συνέντευξη του στο ethnos.gr. Ειδικότερα περιγράφει τις  κινήσεις του υπουργείου, με στόχο  τη στήριξη  των ελληνικών προϊόντων, την υιοθέτηση «πράσινων» πρακτικών στον αγροτικό τομέα αλλά και την επιτάχυνση των αρδευτικών έργων.

Όσον αφορά στην πολιτική επικαιρότητα ο κ. Λιβανός σημειώνει πως ο Αλ. Τσίπρας «δεν μπορεί να ξαναγελάσει τους ψηφοφόρους». Όπως τονίζει:  «ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να καλύψει την ένδεια ουσιαστικών επιχειρημάτων και να ανακτήσει σχέση εμπιστοσύνης με την παλιά εκλογική πελατεία του, επιστρέφει στον άκρατο λαϊκισμό και τον επικοινωνιακό «θόρυβο».

Το ενεργειακό «ράλι»  οδηγεί σε ένα γενικότερο κύμα ανατιμήσεων, ενώ είναι  δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια η διάρκεια του φαινομένου. Ποια μέτρα στήριξης θα μπουν σε εφαρμογή για να απορροφηθούν  οι «κραδασμοί»;
Η κυβέρνηση αντέδρασε ταχύτατα και ανακοίνωσε έγκαιρα μέτρα για την ανακούφιση του κοινωνικού συνόλου. Είναι γνωστά σε εσάς τα μέτρα στήριξης ύψους 500 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν από τους κ.κ. Σταϊκούρα και Σκρέκα. Το ΥΠΑΑΤ για να στηρίξει τους παραγωγούς ήδη έχει προνοήσει και έχει διευρύνει τη δυνατότητα παραγωγής ρεύματος για τους παραγωγούς από τα 100 KW στα 500 KW σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα. Σας θυμίζω, επίσης, ότι μόλις πριν μια εβδομάδα η Βουλή επικύρωσε την εξαγγελία του Πρωθυπουργού  για μείωση της φορολογίας από το 13% στο 6%  για τις ζωοτροφές. Επίσης εξετάζουμε και άλλα μέτρα, ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία στο Λουξεμβούργο για τη νέα Κοινή  Αγροτική Πολιτική άνοιξε ο δρόμος για ενισχύσεις και επενδύσεις στον ελληνικό πρωτογενή τομέα ύψους 19,3 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2027. Ποιες είναι οι πρώτες δράσεις που θα υλοποιηθούν;

Η διασφάλιση 19,3 δις για τη χώρα μας από τη νέα ΚΑΠ, αναμφισβήτητα αποτελεί μια επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέχρι τέλος του έτους έχουμε υποχρέωση να υποβάλλουμε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την αγροδιατροφή μέσω του οποίου θα «τρέξουμε» τη νέα ΚΑΠ. Ήδη το ΥΠΑΑΤ έχει ξεκινήσει διάλογο με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου.

Έχουν πραγματοποιηθεί σε αντίστοιχες Περιφέρειες 6 Συνδιασκέψεις ΚΑΠ. Έχουν γίνει 27 ώρες διαλόγου και έχουν διατυπώσει τις απόψεις τους περισσότεροι από τους 90 εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων. Αλλά δεν είναι μόνο τα χρήματα της ΚΑΠ τα οποία θα κατευθυνθούν στον πρωτογενή τομέα. Υπάρχουν και τα 2 δις του Ταμείου Ανάκαμψης και περί τα 400 εκατ. ευρώ της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Που σημαίνει ότι στην επόμενη 10ετία θα κατευθυνθούν στον πρωτογενή τομέα περισσότερα από 22 δις. Προτεραιότητά μας είναι τα αρδευτικά έργα. Κι αυτό γιατί το νερό για τον αγροτικό τομέα είναι ό,τι το αίμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Προσβλέπουμε ότι μέσω ΣΔΙΤ θα υλοποιηθούν αρδευτικά έργα ύψους άνω των 2 δις ευρώ.

Για τον αγροτικό κόσμο τα αρδευτικά έργα είναι ό,τι ήταν για το σύνολο της κοινωνίας τα μεγάλα οδικά έργα. Πρόκειται για  έργα που ανάλογά τους έχει να δει η χώρα από τη δεκαετία του 1960.

Στα σκαριά είναι και ένα νέο αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τους ελέγχους στην αγορά, ειδικά όσον αφορά στα ΠOΠ προϊόντα. Σε ποια κατεύθυνση θα κινείται ;

Πολιτική μας απόφαση και προσωπική μου επιλογή αποτελεί η υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων. Για να συμβεί αυτό οφείλουμε να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας και να προστατεύσουμε τους καταναλωτές. Ήδη η εκστρατεία που έχουμε ξεκινήσει αποδίδει καρπούς. Η τιμή του γάλακτος από τα 0,80 λεπτά έχει φθάσει στα 1,20 ευρώ. Και αυτό έχει συμβεί λόγω της πολιτικής μας για την προστασία της ελληνικής φέτας. Έχουμε κάνει πολλές εκατοντάδες ελέγχων. Έχουμε επιβάλλει ιστορικά τα μεγαλύτερα πρόστιμα. Έχουμε αφαιρέσει την πιστοποίηση ΠΟΠ από παραβάτες. Το ίδιο κάνουμε και στα βιολογικά. Το Πάσχα από 600 ελέγχους που είχαν γίνει το 2019, εφέτος κάναμε 7.000 ελέγχους. Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο προκειμένου να προστατεύσουμε τους Έλληνες παραγωγούς και τους Έλληνες καταναλωτές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα εμβληματικά προϊόντα για τη χώρα μας, όπως είναι η φέτα. Κι επίσης είμαστε αποφασισμένοι να αναθεωρήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο για να μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε περίπτωση παράβασης.

Η συζήτηση για την κλιματική κρίση έχει ανοίξει, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει και νομοθετικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Ποιες ενέργειες μπορούν να γίνουν για να υιοθετήσουν οι αγρότες «πράσινες» πρακτικές ;

Προωθούμε τις πράσινες πρακτικές και στηρίζουμε με κάθε τρόπο τη βιολογική παραγωγή. Ήδη αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για το πρόγραμμα στήριξης των βιολογικών στα 510 εκατ. ευρώ και διευρύναμε τα προϊόντα που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Δενδρώδεις καλλιέργειες και μελισσοκομία (σημειώστε ότι οι μέλισσες βοηθούν στην επικονίαση, πράξη μοναδική και σωτήρια για την αναπαραγωγή των φυτών), έχουν ενταχθεί για πρώτη φορά στο πρόγραμμα.  Επίσης οι πράσινες πρακτικές αποτελούν προτεραιότητα για την ΚΑΠ. Μη ξεχνάτε ότι η ΚΑΠ είναι προσαρμοσμένη στην «green deal» της ΕΕ. Και σε αυτήν την «πράσινη συμφωνία» αλλά και στις ανάλογες αποφάσεις του ΟΗΕ, εκ των πραγμάτων έχουμε προσαρμοστεί, πολύ περισσότερο αφού η ενίσχυση των περιβαλλοντικών επιλογών αποτελεί προγραμματική κυβερνητική μας δέσμευση αλλά και προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ελληνικού κοινοβουλίου.

Το πολιτικό θερμόμετρο έχει… χτυπήσει κόκκινο, καθώς κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ συγκρούονται για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από την πανδημία μέχρι την οικονομία. Τελικά μήπως  αυτό δείχνει εκλογές το 2022;

Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ. Οι υψηλοί τόνοι χρησιμοποιούνται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, στην προσπάθειά του να καλύψει την ένδεια ουσιαστικών επιχειρημάτων και να ανακτήσει σχέση εμπιστοσύνης με την παλιά εκλογική πελατεία του, επιστρέφει στον άκρατο λαϊκισμό και τον επικοινωνιακό «θόρυβο». Η πρόσφατη ομιλία του κ. Αλ. Τσίπρα πριν από την ψήφιση της ιστορικής αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας ήταν μνημείο λαϊκισμού και αναξιοπιστίας. Και δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει κατανοήσει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και οι Έλληνες προσβλέπουν στην αξιοπιστία και του πρωθυπουργού αλλά και συνολικά της κυβέρνησης. Η ρότα της Ελλάδας είναι αναπτυξιακή και ευρωπαϊκή και πλέον ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να ανακόψει αυτή την πορεία. Δεν μπορεί να ξαναγελάσει τους ψηφοφόρους.

ethnos.gr