«Λύκοι» και πρόβατα

Δεν είμαι σίγουρος ότι ο πληθυσμός των λύκων στην ημιορεινή και πεδινή ακόμη Ελλάδα έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ, που να κινούνται πλέον σε αγέλες και τακτικά να εφορμούν σε χωρία και να αλωνίζουν στις στάνες.

  • Αντιθέτως, έχω προσωπική εικόνα απ’ τα αδέσποτα σκυλιά, αυτά που αφήνουμε οι ίδιοι οι πολίτες όπου μας βολεύει, τα οποία και σαφώς σχηματίζουν αγέλες και σαφέστατα ψάχνουν για πρόβατα, τα οποία και θα τα κατασπαράξουν όπου τα βρουν.

Δεν επιχειρώ να απαξιώσω την ερώτηση που κατέθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος στη Βουλή, ο οποίος και έχει αποδειχθεί για την Αιτωλοακαρνανία ιδιαίτερα δραστήριος, τόσο που σε σύγκριση με κάποιους «δικούς μας», …απλά να μην υπάρχει σύγκριση!

Εκτιμώ, όμως, ότι κάνει το λάθος που κατά κανόνα γίνεται σε αυτά τα θέματα.

Δεν είναι λύκοι. Προ ημερών, για παράδειγμα, ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη (για πολλοστή φορά) σε αγροτική περιοχή κοντά στη Νέα Αβώρανη. Είναι δυνατόν να ήρθαν οι λύκοι μέχρι εδώ; Δηλαδή, θα τους δούμε σε αγέλες να κόβουν βόλτες και στο σιντριβάνι, σε λίγο;

Σκυλιά είναι. Που προσπαθούν να επιβιώσουν και που έχουν οργανωθεί στις δικές τους κοινωνίες.

Είναι κυρίως τα ξενικά είδη, αυτά που εισήχθησαν στη χώρα μας από τον Καύκασο και από της στέπες της Μογγολίας ή από οπουδήποτε αλλού, τα οποία και δεν πρόκειται, φυσικά, να προσαρμοστούν στις συνθήκες της χώρας μας.

Και το χειρότερο όλων: τείνει να εξαφανιστεί το ελληνικό τσομπανόσκυλο, το οποίο και, όπου υπάρχει, δίνει τη μάχη μέχρις εσχάτων για να προστατεύσει το κοπάδι. Ακόμη (και είναι το μόνο) και με την αρκούδα παλεύει.

Κάποιοι, όμως, θέλησαν να μας «εκμοντερνίσουν» και στο θέμα των σκυλιών.

Και ιδού τα αποτελέσματα…

 

«Agrinio 365» Media Group | Φώτης Μπερίκος