Μακαρονοσαλάτα Caprese ολικής άλεσης

Συστατικά

  • 100 γρ. ντοματίνια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 400 γρ. ριγκατόνι, ολικής άλεσης με χαρούπι
  • 250 γρ. μοτσαρέλα
  • 2 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο, ή χαρουπόμελο
  • 1 κ.σ. βασιλικό

Για το λάδι βασιλικού

  • 30 γρ. φύλλα βασιλικού
  • 200 γρ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • βασιλικό

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα βάζουμε σε ένα ταψί.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, το θυμάρι, το σκόρδο ολόκληρο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
  • Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε αλάτι, τα ριγκατόνι και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και ρίχνουμε κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός τους. Αφήνουμε στην άκρη.

Για το λάδι βασιλικού

  • Σε ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει βάζουμε τα φύλλα βασιλικού και μπλανσάρουμε για 20-30 δευτερόλεπτα για να μαλακώσουν.
  • Σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μπολ με νερό και πάγο για κρυώσουν και να κρατήσουν το χρώμα τους.
  • Στύβουμε καλά με τα χέρια μας και τα μεταφέρουμε σε ένα μιξεράκι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε καλά για να διαλυθούν καλά τα φύλλα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε τουλπάνι ή σε φίλτρο καφέ και σίτα και αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
  • Μεταφέρουμε σε μπουκαλάκι και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση

  • Βάζουμε στο μπολ σερβιρίσματος τα ριγκατόνι και προσθέτουμε 2-3 κ.σ. από το λάδι βασιλικού, αλάτι και πιπέρι.
  • Προσθέτουμε τη μοτσαρέλα σε κομμάτια ή σε μπαλάκια, τα ντοματίνια, το βαλσάμικο, βασιλικό και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε με πιπέρι, ελαιόλαδο και βασιλικό.

akispetretzikis.com