Η «Μαύρη Σπηλιά» στον Προυσό Ευρυτανίας: Οδοιπορικό του «Agrinio365» Media Group

Η «Μαύρη Σπηλιά» βρίσκεται σε ένα από τα εντυπωσιακότερα φαράγγια της Ευρυτανίας και απέχει περίπου 2 χλμ από το χωριό Προυσός όπου δεσπόζει το διάσημο μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσιώτισσας.

  • Πρόκειται για έναν μυστικό τόπο όπου κατέφυγαν οι κάτοικοι της περιοχής σε δύσκολες ιστορικές εποχές, κατά την Τουρκοκρατία και την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Το μοναδικό απομεινάρι από τότε είναι ένας πέτρινος τοίχος που σχεδόν φράζει την είσοδό της σπηλιάς.

Σήμερα το κρησφύγετο στο φαράγγι της «Μαύρης Σπηλιάς» θεωρείται κορυφαίο αξιοθέατο στην Ευρυτανία. Αποτελεί δε αγαπημένη στάση για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται το μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσιώτισσας και αγαπούν τον περίπατο στη φύση.

Το μονοπάτι συνδέει τη Μονή Προυσού με τη «Μαύρη Σπηλιά» κι έχει καλή σήμανση (διάρκεια 1 ώρα και 15′). Μπορείτε όμως να προσεγγίσετε τη Μαύρη Σπηλιά και να κάνετε πιο σύντομη πεζοπορική διαδρομή (περίπου 30′) χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, ακόμη και για αρχάριους, από το χωριό Προυσός.

Θα συναντήσετε το μονοπάτι σε μικρή απόσταση μετά τον Προυσό με κατεύθυνση προς το χωριό Τόρνος. Υπάρχουν σχετικές πινακίδες στη γέφυρα Προυσού-Τόρνου, πολύ κοντά στην είσοδο του αλλαντοποιείου Στρεμμένου.

Αφετηρία της πεζοπορικής διαδρομής (διάρκειας περίπου 30′ μέχρι τη σπηλιά) είναι μία πέτρινη βρυσούλα δίπλα από την γέφυρα Προυσού-Τόρνου όπου υπάρχει άνετος χώρος για πάρκινγκ.

Για να προσεγγίσουμε το Φαράγγι της «Μαύρης Σπηλιάς» ακολουθούμε με τα πόδια το μονοπάτι με την κόκκινη σήμανση.

Η πορεία που ακολουθεί ο επισκέπτης για να φτάσει στη «Μαύρη Σπηλιά» είναι ανηφορική σε κάποια σημεία αλλά τόσο εύκολη που μπορούν να τη κάνουν ακόμη και παιδιά. Λίγη προσοχή στις υγρές πέτρες γιατί γλιστρούν και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Το μονοπάτι διασχίζει γραφικά ξύλινα γεφυράκια, μέσα σε πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά, ενώ υπάρχουν και δύο καταρράκτες που σχηματίζουν λιμνούλες για κολύμπι.

Τα δύσκολα στη διάσχιση του φαραγγιού της «Μαύρης Σπηλιάς» ξεκινούν μετά το λίθινο καταφύγιο, όπου ξεκινά η λεγόμενη Via Ferrata.

Πρόκειται για μονοπάτι με σιδερένια πακτωμένα σκαλιά και συρματόσχοινα στο τοίχωμα του βράχου που συνεχίζει μέσα στο φαράγγι.