Μεγάλες απώλειες, αλλά άντεξε

Δύσκολες καταστάσεις. Και μπορεί μεν να δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα, ωστόσο, οφείλω να πω και να υπογραμμίσω ότι στην Αιτωλοακαρνανία τουλάχιστον για πρώτη φορά ίσως ένοιωσα το κράτος να είναι εδώ.

  • Είδα την Περιφέρεια, την Πολιτική Προστασία, τους Δήμους, όλες τις συν-αρμόδιες υπηρεσίες να είναι επί ποδός και το κυριότερο: να είναι από πριν προετοιμασμένες και να έχουν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο επέμβασης.

Ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός, όσο τρομακτικός κι αν εμφανίστηκε, όσες μικρές, μεγαλύτερες ή πραγματικά σημαντικές καταστροφές κι αν αφήνει πίσω του, αποτέλεσε ένα δυνατό τεστ αντοχής και ετοιμότητας, ένα τεστ επάρκειας και οργανωτικότητας, το οποίο, ναι, οι εμπλεκόμενοι φορείς το πέρασαν.

Θα μπορούσε τα πράγματα να είναι πολύ τραγικά. Ετούτη την ώρα, πρωί του Σαββάτου, ο απολογισμός συνολικά για τη χώρα είναι οι αμέτρητες καταστροφές σε υποδομή, περιουσίες και καλλιέργειες, συν, δυστυχώς, μια ηλικιωμένη γυναίκα νεκρή στα Φάρσαλα.

Όσο κυνικό κι αν ακούγεται, θα μπορούσε τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα. Και να μετράμε πολλές ανθρώπινες ζωές. Το ότι δεν έγινε αυτό δεν είναι τυχαίο ή συμπτωματικό. Μέσα σε όλο αυτό τον κακό χαμό, τουλάχιστον είδαμε το κράτος να λειτουργεί. Μέχρι εκεί που μπορούσε και που ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Αλλά, ήταν παρόν.

Και, φυσικά, ήμασταν και οι πολίτες που δείξαμε σύνεση και αποφευχθήσαν τα χειρότερα. Την ίδια υπευθυνότητα πρέπει να δείξουμε όσο διαρκεί η κακοκαιρία, αλλά και σε κάθε άλλη ανάλογη περίπτωση.

 

Media group «Agrinio 365» | Φώτης Μπερίκος