Μελιτζανοκεφτέδες: Υλικά και Εκτέλεση

Είναι ίσως οι πιο τραγανοί και μυρωδάτοι κεφτέδες μελιτζάνας που έχετε ποτέ δοκιμάσει

  • Ένας διαφορετικός τρόπος για να εκμεταλλευτείς το νοστιμότερο λαχανικό της ελληνικής παράδοσης, τη μελιτζάνα, είναι να φτιάξεις μελιτζανοκεφτέδες.

Υλικά

  • 700 γρ. μελιτζάνες (καλύτερα να είναι φλάσκες, χωρίς αυτό όμως να είναι δεσμευτικό)
  • 1 αυγό
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 μικρή σκ. σκόρδο, τριμμένη
  • 100-150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.σ. γαλέτα τριμμένη
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • 50 γρ. καρύδι χοντροκομμένο
  • 1 κ.γ. κοφτό κύμινο
  • 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη ή κεφαλοτύρι
  • ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες μας και τις κόβουμε στη μέση. Τις χαράσσουμε και τις βάζουμε να ψηθούν για 30 – 40 λεπτά στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι έχοντας τη σάρκα προς τα κάτω.
Όταν είναι έτοιμες, αφαιρούμε τη σάρκα και χοντροκόβουμε. Θα καταλάβουμε οτι είναι έτοιμες όταν με ένα μαχαιράκι τις διαπερνάμε τη σάρκα τους χωρίς καμία αντίσταση.
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το αυγό, το λάδι, το μέλι, το αλεύρι, τη γαλέτα, το σκόρδο, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα.
Ρίχνουμε και τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε το μείγμα για μισή ώρα στην άκρη σκεπασμένο για να δέσει καλύτερα και να ενωθούν τα αρώματα (σε αυτό το στάδιο, αν δούμε ότι το μείγμα είναι πολύ αραιό για να το παίρνουμε σε κουταλιές και να το τηγανίζουμε, προσθέτουμε το πολύ 1 κ.σ. αλεύρι ακόμη).
Τηγανίζουμε σε αρκετό ηλιέλαιο βάζοντας το μείγμα μέσα στο λάδι σε κουταλιές.Προσέχουμε να μη γεμίσουμε το τηγάνι μας με πολλούς κεφτέδες και κολλήσουν μεταξύ τους. Τηγανίζουμε λίγους λίγους τη φορά.
Οταν είναι έτοιμοι οι μελιτζανοκεφτέδες μας τους τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν τα περιττά λάδια και σερβίρουμε.

akispetretzikis.com