Μενίδι: Ένας παραθαλάσσιος οικισμός

Το Μενίδι Αμφιλοχίας είναι παραθαλάσσιος οικισμός στον Αμβρακικό κόλπο.

Από 1-1-2011 το Μενίδι αποτελεί Δημοτική Ενότητα του δήμου Αμφιλοχίας. Από 1-1-1999 μέχρι 31-12-2010 υπήρχε ως δήμος Μενιδίου και αποτελούνταν από τις πρώην κοινότητες Μενιδίου και Φλωριάδας. Ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 2.032 κάτοικοι. Ο οικισμός Μενιδίου έχει 852 μόνιμους κατοίκους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός του σχεδόν διπλασιάζεται. Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Αμβρακικού κόλπου.

 

 

Στο Μενίδι τοποθετείται από ορισμένους ερευνητές (Δ. Σαμσάρης, Άκτια Νικόπολη, 1994, σ. 121) η αρχαία πολίχνη της Ακαρνανίας Ιδομένη.

Η Δημοτική Ενότητα Μενιδίου αποτελείται από 2 Τοπικές Κοινότητες:

Μενιδίου (Μενίδι, Ελαιοχώρι, Θεριακήσι, Κατσούλη, Λαγκάδα, Συκούλα) – 1.333 κάτοικοι

Φλωριάδας (Φλωριάδα, Ελαιόφυτο, Καθαροβούνι, Καστριώτισσα, Παλιά Φλωριάδα, Παλιόκαστρο, Χρυσοπηγή, Χρυσοράχη) – 699 κάτοικοι.

 

 

Τον Μάρτιο του 1829 κυριεύτηκε ο πύργος οχυρό των τουρκικών στρατευμάτων πάνω από τον Μενίδι στο όρος Μακρυνόρος, όπου αιχμαλωτίστηκαν 300 τούρκοι στρατιώτες. Η επιτυχία των Ελλήνων εξασφάλιζε το Μακρυνόρος και την αποτροπή ανεφοδιασμού των τουρκικών δυνάμεων. Η μάχη ήταν προέκταση της Μάχης της Κορωνησίας.

Την 9η Φεβρουαρίου 1943 το Μενίδι καταστράφηκε από τις Ιταλικές κατοχικές αρχές λόγω μιας αντάρτικής ενέργειας του ΕΔΕΣ υπό τον Ανθ/γό Πετροπουλάκη Λεωνίδα σε Ιταλικό ταχυδρομικό καμιόνι. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ίδια περιοχή δόθηκε μία ακόμη μάχη στην περιοχή Άγ. Γεώργιος – Τσακνοχώρι με την Γερμανική φρουρά Μενιδίο (3 Οκτωβρίου 1943) στην οποία εξολοθρεύτηκαν 35 Γερμανοί στρατιώτες και σκοτώθηκαν οι οπλαρχηγοί του ΕΔΕΣ, Τολιάς και Ρίγανης Ευ. και ο Υπολοχαγός Παπακωνσταντίνου.

 

 

 

 

 

 


Πηγές el.wikipedia.org, iaitolokarania,gr