Μεσ’ στο Μουσείο

Το αρχαιολογικό μουσείο του Αγρινίου χτίστηκε το 1960 με δωρεά των ευεργετών της πόλης, αδελφών Παπαστράτου.

Βρίσκεται στις παρυφές του Παπαστρατείου Πάρκου, μπροστά απ’ τα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια και την Παπαστράτειο Βιβλιοθήκη.

Σ’ έναν χώρο δηλαδή που εξ ορισμού θα έπρεπε να αποτελεί την «ψυχή» της πόλης.

  • Στο μουσείο φυλάσσονται μοναδικοί θησαυροί, αντιπροσωπευτικά ευρήματα από πολλούς αρχαιολογικούς χώρους του νομού μας, τα οποία καλύπτουν τις περιόδους απ’ τη νεολιθική εποχή έως και τα ρωμαϊκά χρόνια.

Μια απλή ξενάγηση σ’ αυτό το μικρό μουσείο με τις δύο αίθουσες και τον προθάλαμο, είναι ικανή να μας ταξιδέψει χιλιάδες χρόνια πριν και να ζωντανέψει την ιστορία μπροστά μας.

  • Κι όμως, αυτό το ταξίδι ελάχιστοι Αγρινιώτες, ελάχιστοι Αιτ/νάνες το έχουμε κάνει…

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι μπορεί όλοι μας να περνάμε 50 φορές τη μέρα από μπροστά, αλλά… ούτε το βλέμμα δεν γυρίζουμε!

Και το εξωφρενικό: αγωνιζόμαστε, κατά τα λοιπά, για το νέο «διαχρονικό» ή όπως αλλιώς το βαφτίσουμε μουσείο στις καπναποθήκες Παπαπέτρου, που δεν ξέρω τελικά: το αξίζουμε πράγματι;

Σημείωση: στο παραπάνω βίντεο, διάρκειας μικρότερης των 2 λεπτών, θα απολαύσετε ένα υπέροχο τραγούδι από τη Λιλιπούπολη, την αριστουργηματική εκπομπή Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα, που τόσο αγάπησαν μικροί και μεγάλοι. Ακούστε το. Αξίζει…

 

Media group «Agrinio 365» | Φώτης Μπερίκος