Μεσολόγγι: Ανακοίνωση εξέδωσε η Παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον» για τη «Μαρίνα Μεσολογγίου Α.Ε.»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον» της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για τη «Μαρίνα Μεσολογγίου Α.Ε.»:

«Για μια ακόμη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20/6/2023 ζήσαμε την απόλυτη παράνοια, σε βαθμό που να αισθανόμαστε μόνο ντροπή.

Η έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 7 μ.μ. Από τις 4 έως τις 6.10 μ.μ. άρχισαν να έρχονται σωρηδόν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, για πολύ σοβαρά θέματα και τα περισσότερα χωρίς καν εισηγήσεις. Θέματα τα οποία η δημοτική αρχή γνώριζε προ πολλού καθυστερούσε να τα φέρει προς συζήτηση μέσω της ημερήσιας διάταξης.

Όταν έφθασε η ώρα 9.30 μ.μ. και ακόμα δεν είχαμε μπει στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο δήμαρχος μας πληροφόρησε ότι υπάρχει θέμα προ ημερήσια διάταξης για τη «Μαρίνα». Το θέμα
αυτό διαπιστώσαμε όλοι ότι δεν μας έχει αποσταλεί και βεβαίως δεν υπήρχε ούτε η σχετική εισήγηση. Δηλώσαμε λοιπόν ότι «γουρούνι στο σακί δε ψηφίζουμε». Μετά από πολλές αντεγκλήσεις σε ένα αδιανόητο κλίμα και μετά την διαπίστωση από μέρους της δημοτικής αρχής ότι το θέμα δεν μας είχε σταλεί κυκλοφόρησαν κάποιες φωτοτυπίες της εισήγησης και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται.

Η «Μαρίνα Μεσολογγίου Α.Ε.» έφερε προς έγκριση τον ισολογισμό του 2021 ο οποίος δικαίως απερρίφθη διότι δεν είχαν εκδοθεί οι ισολογισμοί των ετών 2018, 2019, 2020 ! αλήθεια ποιος λογιστής δέχθηκε να υπογράψει κάτι τέτοιο ;μας δήλωσε λοιπόν ότι το Λιμενικό Ταμείο καταθέτει αίτηση στα δικαστήρια για την κήρυξη λύσης της εταιρίας.

Δηλώσαμε ότι δεν υπάρχει αντίρρηση, ότι ορθώς πράττει το Λ.Τ. και δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε την απόφαση.

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2019 ζητάμε την λύση της εταιρίας, την έκπτωση της από το έργο και την άμεση επαναδιαπραγμάτευση. Η θέση μας αυτή είναι σταθερή διαυγής και δεν επιδέχεται παρερμηνειών.

Έχουμε δε αναλύσει διεξοδικά τους λόγους που τεκμηριώνουν την παραπάνω άποψη.

1. Εταιρία ανέλαβε το έργο χωρίς να καταθέσει εγγυητικές επιστολές. Ακόμα και σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, η εταιρία θα είχε εκπέσει του έργου και η «Μαρίνα» θα είχε επαναδημοπρατηθεί. Εδώ όμως δεν έγινε τίποτα διότι κανείς από τους εμπλεκόμενους, δήμος, Λ.Τ. υπουργεία δεν ενδιαφέρθηκε να κινήσει την διαδικασία.

2. Σύμφωνα με τον νόμο περί ανωνύμων εταιριών, όταν τα «ίδια κεφάλαια» μιας εταιρίας μειωθούν κάτω του 50% του «μετοχικού της κεφαλαίου» υποχρεούται σε άμεση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε τα ίδια κεφάλαια να ανέλθουν σε ποσοστό άνω το 50%, σε αντίθετη περίπτωση η εταιρία λύεται άμεσα και εκπίπτει των έργων που έχει αναλάβει. Η εν λόγω εταιρία έχει μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ και ίδια κεφάλαιά όχι μόνο είναι κάτω του 50% αλλά αρνητικά κατά μερικά εκατομμύρια.

3. Πιστεύει κανείς ότι μια εταιρία με κεφάλαιο 60.000 ευρώ μπορεί να εκτελέσει έργο 10 εκατομμυρίων ; Αν κάποιος γνωρίζει τον τρόπο ας μας τον υποδείξει έστω και για καθαρά επιστημονικούς λόγους ! Κάπως έτσι φτάσαμε στο 2023 και μετά από 15 χρόνια το έργο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί !

4. Η εταιρία δεν εκδίδει ισολογισμούς γιατί προφανώς θεωρεί ότι είναι στο απυρόβλητο και κανείς δεν την αγγίζει ! Μας προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ορισμένοι, ευτυχώς λίγοι και μη εξαιρετέοι, αντί να υποστηρίζουν τα συμφέροντα του δήμου, υποστηρίζουν τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου μεγαλομετόχου ! Είναι οι ίδιοι που έχουν καταδικάσει το Μεσολόγγι στην αφάνεια και την ανυποληψία. Τα συμπεράσματα ας τα βγάλουν οι δημότες μόνοι τους.

Σε συνέχεια των ανωτέρω αιτηθήκαμε να γίνει ειδική συνεδρίαση για το θέμα της «Μαρίνας» και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία να εξουσιοδοτήσει τον δήμαρχο να προβεί σε κάθε νόμιμο μέσο και προς πάσα κατεύθυνση ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο. Σε διαφορετική περίπτωση, η εταιρία να εκπέσει του έργου και να γίνει άμεσα η επαναδημοπράτησή του.

Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε ότι η Τ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Μεσολόγγι μετά από μακροχρόνιο λήθαργο αφυπνίσθηκε προεκλογικά και ανακάλυψε ότι υπάρχει θέμα «Μαρίνας» ! Ελπίζουμε να μη χρειασθείτε καμιά 10ετία για να ανακαλύψετε ότι ο δήμος εκτός της Μαρίνας έχει άπειρα και σοβαρότατα προβλήματα όπως, Χ.Υ.Τ.Α., Δ.Ε.Υ.Α.Μ., Ιδιωτικοποίηση νερού, Ανακύκλωση, Ενεργειακό κόστος, έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου, πλημμύρες, οδοποιία κλπ. περιμένουμε να ακούσουμε τις απόψεις σας.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι οι ερωτήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους προς τον Δήμαρχο γίνονται στην αρχή της συνεδρίασης και πριν μπούμε στην εξέταση των θεμάτων της ημερήσιας
διάταξης, δεν υποβάλλονται ερωτήσεις όποτε βολεύει τον καθένα.

Όταν κάποιος δημοτικός σύμβουλος θέλει να θέσει θέμα προς συζήτηση υποβάλει αίτημα υπογεγραμμένο από το 1/3 των δημοτικών συμβούλων προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. συνυποβάλλοντας την εισήγηση, του προς συζήτηση θέματος. Ποτέ μέχρι τώρα δεν αρνηθήκαμε την υπογραφή μας σε παρόμοιο θέμα.

Οτιδήποτε άλλο λέγεται αποτελεί ψέμα και εσκεμμένη προεκλογική παραπλάνηση των δημοτών».