Στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης του γνωστού καλλιτέχνη φωτογράφου Αναστάσιου Σωτηρίου «Πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής 1950 – 1960» στο πλαίσιο του εορτασμού για την ανακαίνιση και αναδόμηση του περίφημου κτιρίου «Χρυσόγελου», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
- Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτήριο το οποίο αποδίδεται πλέον στην τοπική κοινωνία και τους Φορείς της! Το περίφημο κτήριο της οικογένειας Χρυσόγελου βρίσκεται στο κεντρικό πυρήνα του Μεσολογγίου και είναι χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Διατηρητέο Μνημείο.
Οι εορτασμοί των εγκαινίων του Κτιρίου «Χρυσόγελου» πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα που επιβάλλει το σημαντικό αυτό γεγονός και περιλαμβάνουν μία σειρά πολιτιστικών δρώμενων μεταξύ των οποίων και η φωτογραφική έκθεση του Αναστάσιου Σωτηρίου! Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29-10-2021.
Οι ιστοσελίδες του «Agrinio365» Media Group (Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr) βρέθηκαν εκεί και σας μεταφέρουν ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό:
«Πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής 1950-1960»
Στην έκθεση με τίτλο «Πρωταγωνιστές μια άλλης εποχής, 1950-1960» παρουσιάζονται έξι σειρές φωτογραφικών λήψεων του καλλιτέχνη Αναστασίου Ι. Σωτηρίου που αποτυπώνουν «πεποιημένες / σκηνοθετημένες» στιγμές από την καθημερινή ζωή στην περιοχή των Αχαρνών τις δεκαετίες του 1950 και 1960.
Οι φωτογραφίες των ενοτήτων αποτελούν την αποτύπωση ενός σκηνοθετημένου εξάπτυχου σεναρίου γύρω από ήθη και έθιμα των δεκαετιών του ’50 και του ’60 με επίκεντρο τη γυναίκα: σκηνές αγροτικού και αστικού βίου και μια πτυχή της θρησκευτικής ζωής.
Οι λήψεις, έγιναν στην έκταση του Δήμου Αχαρνών, σε εσωτερικούς χώρους (οικίες) και στην ύπαιθρο, με πρωταγωνιστές έντεκα γυναίκες και τρία ανήλικα αγόρια, ερασιτέχνες ηθοποιούς —γυναίκες και παιδιά της «διπλανής πόρτας», που διαμένουν στον Δήμο.
Οι φωτογραφίες που ελήφθησαν με τη χρήση φυσικού και τεχνητού φωτός έχουν δεχθεί από τον καλλιτέχνη επιπλέον επεξεργασία: όσες αφορούν τη δεκαετία του ’50 εμφανίστηκαν σε τόνους ενός χρώματος (σέπια), καθιστώντας σαφή τον διαχωρισμό των εποχών.
Το έργο ολοκληρώθηκε το 2016 χάρη στη συνεισφορά των κατοίκων της περιοχής, που πρόσφεραν αρχικά μνήμες και γνώση και στη συνέχεια δικαίωμα πρόσβασης στις «ιστορικές» οικίες τους, στη συμβολή της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών, που παραχώρησε αντικείμενα εποχής και στην προσφορά στολών από το Λύκειο των Ελληνίδων.
Σχετικά Άρθρα
Eurovision 2025: Με άρωμα… Μεσολογγίου ο Εθνικός Τελικός!
Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.: Πληρωμή εκκρεμοτήτων του 2015
Στο Κύπελλο Κ19 ο Παναιτωλικός