Μεσολόγγι – Η Παράταξη «Συμμαχία για το Μέλλον» για την ελιά καλαμών

«Συμμαχία για το Μέλλον»: Η τοποθέτησή μας για την ελιά καλαμών και την απόφαση του ΣτΕ στο Δ.Σ της 3/6/2022

  • Η ελιά καλαμών είναι ένα προϊόν επώνυμο, ποιοτικά και γευστικά ανώτερο και όταν συνοδεύεται από πιστοποιήσεις, Προστατευόμενης  Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και Προστατευόμενης  Ονομασία  Προέλευσης (ΠΟΠ) γίνεται ασυναγώνιστο.

Η ελιά Καλαμών, κατά 90% παράγεται εκτός Μεσσηνίας, με την Αιτωλοακαρνανία να έχει την μερίδα του λέοντος φθάνοντας τους 60.000 με 70.000 τόνους ετησίως.

Ο  πρώην  υπουργός  του ΣΥΡΙΖΑ κος Αποστόλου, «αποκατέστησε την λογική», θεσπίζοντας  με  υπουργική απόφασή το 2018 ότι, η ποικιλία Καλαμών χαρακτηρίζεται συνώνυμη της προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠ « Ελιά Καλαμάτας».

 Αναμφισβήτητα σωστή απόφαση που  επανέφερε άμεσα την ομαλότητα στις ελληνικές εξαγωγές και δυστυχώς  ακυρώθηκε από το Δ’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Η απόφαση του ΣτΕ που ανατρέπει την ισχύουσα κατάσταση, ευνοεί το 10% του προϊόντος που παράγεται στην Μεσσηνία και λειτουργεί εις βάρος του 90% που παράγεται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η ελιά καλαμών είναι ένα εξαγώγιμο  προϊόν αιχμής για την Αιτωλοακαρνανία και η απόφαση του ΣτΕ επιτείνει την ήδη υπάρχουσα  βαθειά κρίση των ελαιοπαραγωγών λόγω του ενεργειακού κόστους και της έλλειψης εργατικών χεριών.

Αποτέλεσμα της απόφασης θα είναι η μείωση των εσόδων της χώρας από τις εξαγωγές ελιάς καλαμών, που μόνο στην Αιτωλοακαρνανία απέφερε έσοδο  πολλών εκατομμυρίων ευρώ.   

Γιατί όμως φθάσαμε εδώ και ποιοί ευθύνονται για αυτό ;

  • Κύριοι υπεύθυνοι είναι οι μεγαλοπαραγωγοί – εξαγωγείς οι οποίοι με τις αθρόες ελληνοποιήσεις ελαιών κατώτερης ποιότητας από χώρες της Βόρειας Αφρικής, υποβάθμισαν την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος στην Αιτωλοακαρνανία, με αποτέλεσμα την πτώση  της τιμής του και την επιστροφή μέρους των εξαχθέντων ποσοτήτων ελιάς καλαμών, διότι δεν πληρούσαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα έδωσαν ένα πρώτης τάξεως επιχείρημα στους Μεσσήνιους  να κερδίσουν την προσφυγή στο ΣτΕ με κύριο ισχυρισμό την ποιοτική διαφορά των δύο προϊόντων. Ανέφεραν δε για να ισχυροποιήσουν τον ισχυρισμό τους, ότι  οι εξαγωγές των Αιγυπτιακών ελαιών αυξήθηκαν κατά 138%, υπονοώντας ότι εισάγονται στη χώρα μας. 

Με λίγα λόγια βγάλαμε τα μάτια μας μόνοι μας, στην προσπάθεια ορισμένων να κερδίσουν βραχυχρόνια, αδυνατώντας να δουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της συμπεριφοράς τους και τα συμφέροντα του συνόλου των ελαιοπαραγωγών.

  • Ο Μεσολογγίτης πρώην Υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης κος Λιβανός, καθ΄ύλην αρμόδιος για το θέμα, αντί να στηρίξει το δίκαιο αίτημα των Αιτωλοακαρνάνων και λοιπών ελαιοπαραγωγών, ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτος λες και το θέμα δεν τον αφορούσε.

 

  • Ο Περιφερειάρχης κος Φαρμάκης πιάστηκε στον ύπνο  όπως και με την υποβάθμιση της Γεωπονικής Σχολής, που για άλλα μας διαβεβαίωνε και άλλα έγιναν, παρουσιαζόμενος  για μια ακόμη φορά απροετοίμαστος.

Δεν προετοίμασε σωστά τον φάκελο και δεν συντόνισε  αποτελεσματικά όλους τους ενδιαφερόμενους Φορείς, σε αντίθεση με την  πλευρά της Καλαμάτας που ήταν μεθοδικά προετοιμασμένη και με  περισσότερους συμμάχους.

Δεν επιδίωξε την καλύτερη Κυβερνητική υποστήριξη, με αποτέλεσμα  το υπουργείο παρά το ότι έχει χρέος να υπερασπίσει  το συμφέρον των πολλών και της χώρας , υποστήριξε την μειοψηφία της Μεσσηνίας. 

Τώρα μετά την ήττα, η περιφέρεια με αόριστες υποσχέσεις προσπαθεί να διορθώσει την κατάσταση, αλλά πλέον είναι αργά για δάκρυα και οι όροι είναι πολύ δυσμενείς. 

  • Από πλευράς Δήμου Μεσολογγίου η αντιμετώπιση της κατάστασης ήταν ελλειμματική. Η επιτροπή που είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο να συγκροτηθεί με επικεφαλής τον Δήμαρχο,  δεν λειτούργησε ποτέ και κάποιοι την ξαναθυμηθήκαν κατόπιν εορτής.

Ο δε δήμαρχος ανέλαβε μόνος του να πείσει τους θεσμικούς παράγοντες, αλλά επειδή ήταν μόνος, προβλέψιμος και  ως δικό τους παιδί  ήξεραν ότι δεν θα αντιδράσει και θα δεχθεί την όποια απόφαση αδιαμαρτύρητα, απέτυχε παταγωδώς.

Συμπεριφέρθηκε για μια ακόμη φορά αδιάφορα και εγωιστικά, όπως είχε φερθεί και  όταν οι τιμές της ελιάς καλαμών είχαν τεχνικά πέσει στο ναδίρ και το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι, η αγορά αυτορυθμίζεται και δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Το σημερινό ψήφισμα θα το υπερψηφίσουμε ως παράταξη, αλλά θεωρούμε ότι είναι μια ενέργεια για την τιμή των όπλων, μια δικαιολογία για να πούμε ότι κάτι κάναμε, που τελικά θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων του υπουργείου.

Αν θέλουμε σαν δήμος και σαν πολίτες να προσφέρουμε στον τόπο μας, θα πρέπει να προβλέπουμε τις εξελίξεις, να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά και να προσπαθούμε έγκαιρα, συντονισμένα  και με σωστή επιχειρηματολογία να πείσουμε.

Με μάχες οπισθοφυλακής οι πόλεμοι δεν κερδίζονται

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι μπορεί η απόφαση του ΣτΕ να αλλάξει, ή ότι μπορεί με νέο νόμο να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς. Το ευχόμαστε αλλά το θεωρούμε πολύ δύσκολο και δεν το ελπίζουμε. Άλλωστε αν υπήρχε όντως η βούληση για κάτι τέτοιο δεν θα φθάναμε σε αυτή την κατάσταση.

Θα πρέπει ίσως να σκεφθούμε σοβαρά την θέσπιση του δικού μας Brand name ως «Ελιά Καλαμών Αιτωλοακαρνανίας» και να προσπαθήσουμε να πάρουμε πιστοποίηση, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. 

Να σταματήσουμε να γινόμαστε έρμαιο πολιτικών σκοπιμοτήτων και δικαστικής διαμάχης με τους Μεσσήνιους, κατανοώντας όλοι ότι, μέλημά μας πρέπει να είναι η ποιότητα και η σωστή οργάνωση.  

Είναι η μόνη λύση που μπορεί να δώσει προοπτική στους αγρότες μας και στα  προϊόντα του τόπου μας αν οι άλλες προσπάθειες αποτύχουν οριστικά.