«Συμμαχία για το μέλλον»: «Σταματήστε να παίζεται με την υγεία των πολιτών»

«Όπως πιθανόν γνωρίζετε, με αφορμή την πανδημία, έχει αναπτυχθεί από τα πανεπιστήμια ένα πρωτόκολλο μέτρησης του ιικού φορτίου των λυμάτων και ένα στατιστικό μοντέλο πρόβλεψης, με το οποίο γίνεται υπολογισμός του πραγματικού αριθμού των νοσούντων, τόσο των συμπτωματικών, όσο και των ασυμπτωματικών ασθενών, σε καθημερινή βάση, παρέχοντας ένα σύστημα, έγκαιρης και έγκυρης προειδοποίησης για τις αρμόδιες αρχές», αναφέρει σε ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη του Δήμου της Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον» . 

Και συνεχίζει:

«Επειδή είναι αδύνατον να γίνουν test σε όλο τον πληθυσμό, η μέτρηση του ιικού φορτίου των λυμάτων είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος για την ανάδειξη της πραγματικής κατάστασης  και βασικό εργαλείο για την πολιτική αντιμετώπισης της νόσου από μέρους των αρμοδίων αρχών.

Για το λόγο αυτό, όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας έχουν κάνει συμβάσεις με τα πανεπιστήμια για την παρακολούθηση των ιικών φορτίων των λυμάτων. Η δε ΔΕΥΑ Μεσολογγίου είχε υπογράψει για τον λόγο αυτό σύμβαση με το πανεπιστήμιο Πατρών.

Στην προσπάθειά μας να πληροφορηθούμε, το τι ακριβώς συμβαίνει με τα λύματα της περιοχής Μεσολογγίου και επειδή από την ΔΕΥΑΜ δεν έχουμε καμία πληροφορία, απευθυνθήκαμε στο πανεπιστήμιο Πατρών και πληροφορηθήκαμε ότι η σύμβαση ΔΕΥΑΜ-πανεπιστημιου έχει λήξη πριν ένα μήνα τουλάχιστον και δεν έχει ανανεωθεί.

Αποτέλεσμα αυτού είναι, ο δήμος Μεσολογγίου, στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας, να μην γνωρίζει τα ακριβή επιδημιολογικά φορτία της περιοχής του και να κινείται στο «άγνωστο με βάρκα την ελπίδα».

Να στερείται αποδεικτικών στοιχείων για την εξάπλωση και τις προοπτικές της νόσου ώστε να μπορεί να πείσει και το αρμόδιο υπουργείο, για το αν θα πρέπει να ανοίξουν η να κλείσουν τα σχολεία, για το αν πρέπει η όχι να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Η κατάσταση αγαπητοί συμπολίτες είναι κρίσιμη και υπάρχουν φόβοι των ειδικών για περαιτέρω επιδείνωση. Αρκεί να σας αναφέρουμε ότι από τα 157 test PCR, της τελευταίας παρτίδας  που στάλθηκαν προς εξέταση από το Νοσοκομείο Μεσολογγίου και σήμερα έφτασαν τα αποτελέσματα, τα 59 είναι θετικά, ήτοι ποσοστό 37,6 %.

Η μη ανανέωση της σύμβασης της ΔΕΥΑΜ με το πανεπιστήμιο Πατρών, εφόσον αληθεύουν οι πληροφορίες που πήραμε, αποτελεί πράξη ανεύθυνη και επικίνδυνη. Στρέφεται ευθέως εναντίον των δημοτών   που υποτίθεται ότι υπηρετεί και αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την ανικανότητα και την έλλειψη, ακόμη και της στοιχειώδους οργάνωσης τόσο του δήμου, όσο και της ΔΕΥΑΜ.

Κύριοι, φροντίστε να ανανεώσετε άμεσα την σύμβαση και σταματήστε να παίζεται με την υγεία των πολιτών, αφήνοντας το δήμο ακάλυπτο.

Δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον»

Το γραφείο τύπου

Μεσολόγγι 13/5/2021»