Μετάλλαξη κορωνοϊού: Π.Ο.Υ. και ειδικοί κατευνάζουν

Την ώρα που το εμβόλιο για τον κορωνοϊό έχει αρχίσει να χορηγείται σε χώρες, μία νέα ανησυχία έχει προκληθεί από την είδηση πως η μετάλλαξή του έχει προκαλέσει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα στην Βρετανία.

Η είδηση αυτή έφερε ντόμινο εξελίξεων καθώς η μία χώρα μετά την άλλη κλείνει τα σύνορά της για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία, ενώ την ίδια ώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προκύψει προβλήματα και με την τροφοδοσία από χώρες του εξωτερικού.

Ωστόσο, οι ανησυχίες των Βρετανών φαίνεται πως δεν βρίσκουν σύμφωνη την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και ο Παγκόσμιος Ιατρικός σύλλογος, δείχνουν να υποβαθμίζουν τους κινδύνους που ισχυρίζονται οι Βρετανοί πως κρύβει η μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Η μετάλλαξη του κορωνοϊού ανιχνεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Κεντ της Αγγλίας και μέχρι τώρα εκτός από τα νοτιοανατολικά της χώρας, έχει ανιχνευτεί σε Αυστραλία, Νότια Αφρική, Ολλανδία, Δανία και Ιταλία. Σε όλες τις χώρες πλην της Βρετανίας, τα περιστατικά είναι μεμονωμένα, ενώ στην Αγγλία έχουν ανιχνευτεί πάνω 1.100 φορείς της μετάλλαξης.

Ποιους επηρεάζει

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) η μετάλλαξη παρατηρείται κυρίως σε άτομα κάτω των 60 ετών. Στην Ουαλία ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι τα 41 έτη, ενώ επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν πως επηρεάζει εξίσου ανάλογα τα παιδιά με τους ενήλικες.
Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Με τα όσα ισχυρίζονται από το Λονδίνο, αυτά που είναι γνωστά για την μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι τα εξής:

μάλλον μεταδίδεται πιο εύκολα, αλλά ακόμα συλλέγονται στοιχεία,
τα εμβόλια φαίνεται πως θα εξακολουθούν να λειτουργούν και κατά του νέου στελέχους,
δεν δημιουργεί βαρύτερη κλινική εικόνα και δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επαναλοίμωξης από αυτό το στέλεχος,
η ανησυχία έγκειται στο ότι αν μεταδίδεται πιο εύκολα ίσως περισσότεροι άνθρωποι νοσήσουν σε συντομότερο χρονικό διάστημα, και αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της Βρετανίας

Οι επιστήμονες πάντως είναι καθησυχαστικοί λέγοντας πως αυτό είναι ένα αναμενόμενο φαινόμενο και ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει τόσο έντονη ανησυχία.

Παράλληλα, επιστήμονες αμφισβήτησαν χθες τον ισχυρισμό της Βρετανίας ότι η μετάλλαξη επηρεάζει κατά 70% την μεταδοτικότητα, ζητώντας αποδείξεις γι’ αυτούς τους ισχυρισμούς.

«Πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλες τις δηλώσεις του κ. Τζόνσον με εξαιρετική προσοχή. Αν, εν τούτοις, αληθεύει η δήλωσή του ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού θα μπορούσε να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική από τον προηγούμενο ιό, τότε αυτό σημαίνει μόνο ότι τα μέτρα προστασίας μας είναι κατά 70% πιο σημαντικά», είπε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Ούλριχ Μοντγκόμερι σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευθεί στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων του «Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας».

«Το γεγονός ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή στη νοτιοανατολική Αγγλία οφείλεται κυρίως στην αμέλεια των ανθρώπων εκεί. Οι μεταλλάξεις ιών είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό και τις βλέπουμε επίσης ξανά και ξανά σε άλλους παθογόνους ιούς», πρόσθεσε.

«Κάνω αυτή τη δουλειά εδώ και 25 χρόνια και σας λέω ότι ουδείς μπορεί να προσδιορίσει έναν ποσοτικοποιήσιμο αριθμό σε τόσο σύντομο χρονικό πλαίσιο», λέει από την πλευρά του ο Καρλ Χένεγκαν, καθηγητής Αποδεικτικής Ιατρικής στο τμήμα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Κάθε ειδικός λέει ότι είναι πολύ νωρίς για να συναχθεί ένα τέτοιο συμπέρασμα» προσθέτει.

Ο επιφανής λοιμωξιολόγος του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν είπε επίσης ότι δεν ανησυχεί μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία αναφέροντας πως το «φούσκωσαν» οι Βρετανοί σαν είδηση, ενώ και ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς αυτούς.