Μετάλλαξη «Όμικρον»: Αναμένεται «έκρηξη» διασποράς στην Ελλάδα

Δεκάδες είναι τα «ύποπτα» κρούσματα της μετάλλαξης «Όμικρον» που βρίσκονται κάτω από το επιστημονικό μικροσκόπιο και αναμένεται να επιβεβαιωθούν τις επόμενες μέρες. Οι επιστήμονες αναμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις και προβληματίζονται ιδιαίτερα για διασπορά του νέου στελέχους στη χώρα μας.

Η μεγάλη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους, σε συνδυασμό με τα εορταστικά ρεβεγιόν και τα ταξίδια αποτελούν μια “κακή συγκυρία” που ενισχύει σημαντικά το σενάριο να ευνοηθεί μια νέα “έκρηξη” της πανδημίας στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, με την έναρξη του 2022.

Ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού με την αναμνηστική δόση, το αυξημένο testing μέσω της διανομής των δωρεάν self test, αλλά και η τήρηση των ειδικών κανόνων περιορισμού των συμμετεχόντων στα εορταστικά τραπέζια -μέτρα που αναμένεται να συστήσει άμεσα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων- θα μας σώσει από τα χειρότερα, λένε οι ειδικοί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό, εάν ο νέος ιός Όμικρον “δραπετεύει” και σε ποιο βαθμό από την φυσική και τεχνητή ανοσία, αλλά και εάν προκαλεί βαρύτερη νόσηση. Η μεγαλύτερη μεταδοδικότητά του στελέχους, ωστόσο, θα φέρει περισσότερες νοσηλείες και επιβάρυνση στο υγειονομικό σύστημα.

Εάν αποδειχθεί τελικά πως η Όμικρον δεν ακυρώνει εντελώς την δράση των εμβολίων, το ποσοστό εμβολιασμού που δύναται να την περιορίσει, αναμένεται να εκτοξευθεί στο 90%.

Μετάλλαξη Όμικρον: Είναι ήδη εδώ!

Με πυρετώδεις ρυθμούς, οι επιστήμονες των πιστοποιημένων εργαστηρίων του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2, του ΕΟΔΥ διερευνούν δεκάδες δείγματα, που από τον προκαταρκτικό έλεγχο έχουν κριθεί ως ιδιαιτέρως “ύποπτα” για την παραλλαγή Όμικρον.

Όταν ολοκληρωθούν οι αναλύσεις δεν αποκλείεται να βρεθούμε ενώπιον μιας ανησυχητικής για τη χώρα μας εικόνας, λένε οι πληροφορίες του iatropedia.gr.

“Το στέλεχος Όμικρον είναι ήδη εδώ”, τονίζουν με έμφαση οι ειδικοί, οι οποίοι έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Κρήτη, όπου παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα του νέου ιού.

Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης που έχουν εντοπιστεί δεν περιορίζονται πλέον μόνο σε ταξιδιώτες, αλλά σε άτομα που έχουν μολυνθεί εντός της κοινότητας. Η πλήρης εικόνα της διασποράς θα ξεδιπλωθεί το πολύ σε δύο εβδομάδες, όπου θα αποδειχθεί σε ποια γεωγραφικά διαμερίσματα έχει εγκατασταθεί η Όμικρον και επιμολύνει ανθρώπους, με σκοπό την τελική επικράτηση έναντι της Δέλτα.

Στην περίπτωση της Δέλτα χρειάστηκαν 4 εβδομάδες για τη διασπορά της και 3 μήνες για την τελική επικράτησή της έναντι της Άλφα (Βρετανικής). Ωστόσο, η ακόμα πιο μεταδοτική Όμικρον αναμένεται να μειώσει σημαντικά αυτούς τους χρόνους, ενώ σύμφωνα με το παράδειγμα της Νότιας Αφρικής, στις χώρες που δεν είναι μαζικός ο εμβολιασμός αναμένεται να εξαπλωθεί πιο εύκολα.

Σε κατάσταση συναγερμού η Κρήτη

Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται στην Κρήτη για πολλοστή φορά στη διάρκεια της πανδημίας. Κάθε νέα μετάλλαξη που επικράτησε στην Ελλάδα, εντοπίστηκε αρχικά εκεί.

Αυτό εν μέρει οφείλεται και στην προκαταρκτική διερεύνηση στο σύνολο των κρουσμάτων της Covid-19 που εφαρμόζει το εξειδικευμένο στις μεταλλάξεις Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον Καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο.

Το εργαστήριο κατάφερε να εντοπίσει μέχρι στιγμής τα 4 από τα 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά της Όμικρον στην Ελλάδα. Πρόκειται για τρεις γυναίκες και δύο άνδρες, μεταξύ 25-45 ετών με πλήρη εμβολιασμό, οι οποίοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.

“Δεν εξετάζουμε τυχαιοποιημένα τα δείγματα, τα εξετάζουμε όλα”, λέει στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής κ. Σουρβίνος και εξηγεί αναλύοντας τη μεθοδολογία:

“Εφαρμόζουμε ένα πρωτόκολλο που μαζί με την μοριακή ανίχνευση (PCR) για το εάν είναι θετικό ή αρνητικό, κάνουμε ταυτόχρονα κι έναν προκαταρκτικό έλεγχο για την ανίχνευση μεταλλάξεων, για παραλλαγές. Το κάνουμε εμείς και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ (ΚΕΔΥ). Και πιο έγκαιρα ανιχνεύουμε τα κρούσματα και περισσότερα εντοπίζουμε έτσι. Και η τελική ταυτοποίηση γίνεται σε περίπου τρία 24ωρα”.

Ρέθυμνο: Αύξηση κατά 258% στο ιικό φορτίο στα λύματα

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλεί στο νησί η χθεσινή επιδημιολογική επιτήρηση λυμάτων του ΕΟΔΥ, καθώς την τελευταία εβδομάδα (06 έως 12/12/21) παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στο Ρέθυμνο, το Ηράκλειο καθώς σε άλλες περιοχές του νησιού.

Συγκεκριμένα, στην πόλη του Ρεθύμνου σημειώθηκε αύξηση κατά 258%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στο Ηράκλειο 109% και στα Χανιά 84%

“Θα βρεθούμε προ εκπλήξεων εντός των επόμενων ημερών”, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr o Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και εξηγεί:

“Υπάρχει διασπορά και δεν θα συνδέονται πολλά από αυτά τα κρούσματα με ταξίδια, αλλά με εγχώρια διασπορά. Εξετάζονται πολλά. Φοβάμαι ότι στην Κρήτη θα είναι αρκετά τα περιστατικά”, καταλήγει.

Τα Χριστούγεννα ευνοούν τη νέα μετάλλαξη

Χριστουγεννιάτικοι ταξιδιωτικοί προορισμοί, χαμηλές θερμοκρασίες και συγχρωτισμός στα εορταστικά ρεβεγιόν είναι ο ιδανικός συνδυασμός για την ταχύτερη εξάπλωση της νέας παραλλαγής. Αυξημένος φόβος υπάρχει κυρίως για τους ανεμβολίαστους, καθώς είναι αποκλεισμένοι από τους χώρους ψυχαγωγίας αμιγώς για εμβολιασμένους και ως εκ τούτου θα συγκεντρωθούν σε σπίτια για ρεβεγιόν, αυξάνοντας σημαντικά την πιθανότητα ακόμα μεγαλύτερης διασποράς.

Έτσι, στη νέα συνεδρίαση τους οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν για την κατάρτιση ενός νέου οδικού χάρτη, που θα περιλαμβάνει ευρύτερες συστάσεις για τήρηση των υγειονομικών μέτρων και οριοθέτηση των επαφών κατά την περίοδο των εορτών.

Ικανοποίηση και αυξημένες ελπίδες για τον περιορισμό του νέου κινδύνου προσφέρει η αύξηση των εμβολιασμών, που μόνο χθες Δευτέρα 14/12 έφτασαν τις 110.692 και για τις τρεις δόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις μέσα από τις πρώτες μελέτες ότι η τρίτη αναμνηστική δόση προστατεύει αποτελεσματικά από σοβαρή νόσηση και θάνατο και από τη μετάλλαξη Όμικρον, κυρίως τους πολίτες άνω των 60 ετών και όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

newsit.gr