Τη λήψη μέτρων για τα άγρια άλογα, ζητάει ο Νεκτάριος Φαρμάκης από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος
Την αναγκαιότητα για λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ομαλής συμβίωσης των ανθρώπων και των άγριων αλόγων, ζητά με επιστολή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.
Ο Περιφερειάρχης επανέρχεται στο ζήτημα που έχει θέσει και στο παρελθόν με νέα επιστολή προς τον υπουργό Ενέργειας & Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Νικόλαο Ταγαρά, στην οποία τονίζει την επικινδυνότητα που προκύπτει από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των άγριων αλόγων κι επισημαίνει:
«Δυστυχώς η επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των αγρίων αλόγων της Αιτωλοακαρνανίας, δεν επιδέχεται καμία απολύτως καθυστέρηση, απαιτεί άμεσες πρωτοβουλίες και ως εκ τούτου, καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας να επισκεφθούν την περιοχή μας, ώστε να δρομολογηθούν οι ενδεδειγμένες δράσεις για την εύρεση της βέλτιστης λύσης».
Περιγράφοντας τος συνθήκες που επικρατούν, ο κ. Φαρμάκης, μεταξύ άλλων αναφέρει στην επιστολή του:
«Στην Π.Ε Αιτωλ/νίας και συγκεκριμένα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές Βάλτου και Βαράσοβας υπάρχουν πληθυσμοί άγριων αλόγων που διαβιούν ελεύθερα και σε αγέλες. Οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί στην προσπάθεια για αναζήτηση τροφής πλησιάζουν σε οικισμούς και οδούς προκαλώντας ζημιές, αλλά και τροχαία ατυχήματα. Οι κάτοικοι της Π.Ε Αιτ/νιας δικαίως αισθάνονται ανασφαλείς και αγανακτισμένοι διότι πέραν των ζημιών που προκαλούνται στις καλλιέργειές τους, στις περιοχές αυτές υπάρχει και έντονη τουριστική δραστηριότητα και επισκεψιμότητα.
Σύμφωνα με το κείμενο νομοθετικό πλαίσιο η διαχείριση των αγρίων αλόγων, όπως και συνολικά των άγριων ζώων δεν αποτελεί αντικείμενο αρμοδιοτήτων των αιρετών Περιφερειών. Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι η επίλυση ενός τόσο σύνθετου προβλήματος πρέπει να λάβει υπ’ όψη της μια ολοκληρωμένη μελέτη του κάθε πληθυσμού και της τοπογεωγραφίας της περιοχής και στη συνέχεια να ληφθούν συγκεκριμένα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα, σε συνδυασμό με την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών και της πανίδας τους, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την ομαλή συμβίωση των ανθρώπων των ορεινών, και όχι μόνο περιοχών, με τα άγρια ζώα».
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης αναφέρει ότι το επιστημονικό προσωπικό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (κτηνίατροι, περιβαλλοντολόγοι, γεωπόνοι) είναι στη διάθεση του υπουργείου ώστε να συνεισφέρει στις προσπάθειες του υπουργείου όπου είναι απαραίτητο.
Σχετικά Άρθρα
Η Αμφιλοχιώτισσα Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Ήρθα στο Εφετείο να υπερασπιστώ τον εαυτό μου»
Νοσοκομείο Αγρινίου: Δημιουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης
Αγρίνιο – Πρωτοπρεσβύτερος Χριστόφορος Χρόνης: Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.