Μια Διακαλλιτεχνική Προσέγγιση της Εξόδου του Μεσολογγίου στο βιβλίο του Χρ. Ραμμόπουλου

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ερευνητικό και εκπαιδευτικό σύγγραμμα κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «ΓΡΗΓΟΡΗ» με αναφορά στα μεγαλειώδη γεγονότα των Πολιορκιών του Μεσολογγίου και της ηρωικής Εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων και θα παρουσιαστεί την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022, στις 20.30 μ.μ., στο Κτίριο Χρυσόγελου στο Μεσολόγγι.

  • Πρόκειται για το έργο του μουσικοπαιδαγωγού Χρ. Ραμμόπουλου: «Η ΕΞΟΔΟΣ του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ στην ΤΕΧΝΗ: Διακαλλιτεχνική Προσέγγιση ενός Ιστορικού Γεγονότος», στο οποίο παρουσιάζονται διακαλλιτεχικές δραστηριότητες στη Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου κατά την πραγματοποίηση  μαθητικών επισκέψεων.

Μέσα από αυτές τα παιδιά, καθοδηγούμενα από τους εκπαιδευτικούς, προβαίνουν σε δράσεις, αποκτούν γνώσεις, αναπτύσσουν σκέψεις, συναισθήματα και στάσεις με αφετηρία τα εκθέματα που αφορούν στα ιστορικά γεγονότα του Μεσολογγίου, όπως αποτυπώθηκαν στα έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών (λογοτεχνών, ζωγράφων, μουσικών).

Στο βιβλίο περιέχεται, επίσης, ένα πλήρες σχέδιο από ενδεικτικές προτάσεις, ασκήσεις και δράσεις, ώστε εκπαιδευτικοί και μαθητές να προσεγγίζουν διαθεματικά & διακαλλιτεχνικά τα σχολικά εγχειρίδια της Λογοτεχνίας, της Ιστορίας και της Γλώσσας μέσω της επαφής με σχετικά έργα Τέχνης.

Το αποτέλεσμα σε αυτήν την περίπτωση είναι η κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών, με τρόπους που τους είναι ευχάριστοι και δημιουργικοί.