Μια ιδιαίτερη προσφορά Τέχνης, στην επέτειο του θανάτου της μεγάλης Ελληνίδας χαράκτριας Βάσως Κατράκη (Aιτωλικό 1914- Αθήνα 27 Δεκεμβρίου 1988).
Με μεγάλη μας χαρά γίναμε αποδέκτες της ευγενικής δωρεάς προς την Δανειστική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου μας, 140 αντιτύπων, του σπάνιου καταλόγου της αναδρομικής έκθεσης της Βάσως Κατράκη, στη Γκαλερί “Νέες Μορφές”(1994), καθώς και μια σειρά από καταλόγους τέχνης ατομικών και ομαδικών εκθέσεων σημαντικών Ελλήνων Καλλιτεχνών! Ευχαριστούμε θερμά τη Σχολή “Βακαλό”-Art & Design College, την υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης της Σχολής, κ. Αγγελική Τσαντίλη, καθώς και τον συντοπίτη μας κ. Βασίλη Στογιάννη-εργαζόμενο στη Σχολή, για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης μας!
Αρκετοί από τους καταλόγους θα προσφερθούν και στο Μουσείο Βάσως Κατράκη – Κέντρου Χαρακτικών Τεχνών.
Ο Σύλλογός μας, την τελευταία τριετία, συμμετείχε στην οργάνωση και την λειτουργία εργαστηρίων χαρακτικής, στις ισόγειες αίθουσες του Μουσείου, μέσω προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Ευρωπαικών Πολιτιστικών θεσμών, όπως το «Roots are Routes” – Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους – 2018, που προσέφεραν την ευκαιρία σε μαθητές των Σχολείων της περιοχής μας να γνωρίσουν την Χαρακτική Τέχνη και να δημιουργήσουν τα χαρακτικά τους έργα (Δείτε εδώ: https://rootsareroutes.org/mathimata-charaktikis/ ) καθώς και την σχετική εκπομπή της ΕΡΤ 3: https://www.ertflix.gr/ert3/ta-pedia-ine-en-taxi/26mai2018-ta-paidia-einai-en-taxei-mesologgi/
Στους πρόσφατους σχεδιασμούς του Συλλόγου μας (2019), υπήρξε η υποβολή πρότασης προς το Υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία Μόνιμου Εργαστηρίου Χαρακτικής στους χώρους του Μουσείου, η οποία εγκρίθηκε με Αριθμό πρωτοκόλλου: ΥΠΠΟΑ/ΓΔΣΠ/ΔΑΣΔ/432638/9611/1144/08-08-2019.
Στη συνέχεια δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση της πρότασης λόγω τεχνικών δυσκολιών που προέκυψαν. Πάγια θέση του Συλλόγου μας, είναι η λειτουργία Σχολής Χαρακτικής στο Μουσείο, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, το Εικαστικό Επιμελητήριο Τεχνών Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας / Πολιτισμού.
Δυστυχώς ο χώρος της Τέχνης είναι από αυτούς που δοκιμάζονται σκληρά στην διάρκεια της πανδημίας. Ελπίζουμε στην νέα χρονιά να δρομολογηθούν ξανά, τα σχέδια και οι επιδιώξεις μας – σε συνεργασία με την Διοίκηση του Μουσείου, στην οποία μετέχει πλέον και ο χαράκτης κ. Μιχάλης Αρφαράς – Καθηγητής/Διευθυντής του τομέα Χαρακτικής της ΑΣΚΤ Αθήνας, καθώς και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου μας, χαράκτης κ. Μιχάλης Κότσαρης – έτσι ώστε το Μουσείο να εκπληρώσει σύντομα έναν από τους σημαντικούς σκοπούς της ίδρυσής του: την Σχολή Χαρακτικών Τεχνών!
Με εκτίμηση
Το ΔΣ του Π.Μ.Σ. «Το Αιτωλικό»
Σχετικά Άρθρα
Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας: Κοπή Βασιλόπιτας και βραβεύσεις στις 17 Ιανουαρίου
Μεσολόγγι – «Διέξοδος»: 25 χρόνια καθημερινής λειτουργίας
Νίκος Οικονομόπουλος – «Έκπτωτος Άγγελος»: Το τραγούδι του 2024