Οι ελληνικές εξαγωγές αποδεικνύονται ανθεκτικές και ευέλικτες, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας σήμερα χαιρετισμό στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, που συμπληρώνει φέτος 75 χρόνια ζωής και δράσης.
Απευθυνόμενος στους Έλληνες εξαγωγείς ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τις επιδόσεις τους, λέγοντας ότι στους πρώτους εννέα μήνες του 2020 οι εξαγωγές έφτασαν τα 17,5 δισεκατομμύρια, υπερβαίνοντας κατά 253 εκατομμύρια την αντίστοιχη επίδοση του 2019.
«Ταυτόχρονα, αποδεικνύονται και ευέλικτες, γιατί τις απώλειες -για παράδειγμα- στον τομέα των πετρελαιοειδών αναπλήρωσαν αμέσως η σημαντική αύξηση των φαρμάκων, των τροφίμων, των χημικών και των μεταλλουργικών προϊόντων. Ενώ την εύλογη πτώση των συναλλαγών με αγορές της Ευρώπης κάλυψε στο υπερδιπλάσιο το άνοιγμα προς αναδυόμενες χώρες.
Στο ίδιο διάστημα, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 6 δισεκατομμύρια, βελτιώνοντας το εμπορικό μας ισοζύγιο. Κάτι που σημαίνει ότι τα προϊόντα από ελληνικά χέρια είναι σε καλύτερη θέση να ανταποκρίνονται στην εγχώρια ζήτηση σε ποσότητα και σε ποιότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Συνδέσμου Εξαγωγέων:
«Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων κλείνει εφέτος 75 χρόνια ζωής και δράσης. Γεννήθηκε μέσα στις στάχτες που άφησε ο πόλεμος από 25 ανήσυχους Έλληνες. Και στις δεκαετίες που ακολούθησαν οι εξαγωγές έγιναν βραχίονες της ανόρθωσης της χώρας. Αλλά και καταλύτες του αναπροσανατολισμού της εθνικής μας οικονομίας.
Σήμερα, σε καιρούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, τα μέλη του Συνδέσμου σας ξεπερνούν τα 1.300, αλλά η πρόκληση είναι ανάλογου μεγέθους: Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, το εξωτερικό εμπόριο να γίνει και πάλι το όχημα για την επιστροφή μας στην ανάπτυξη. Να μετατρέψει, δηλαδή, την κρίση σε ευκαιρία, όπως τονίζει κι ο τίτλος του Συνεδρίου σας.
Και πράγματι, οι εξαγωγές μας αποδεικνύονται ανθεκτικές: Στους πρώτους 9 μήνες του 2020, έφτασαν τα 17,5 δισεκατομμύρια, υπερβαίνοντας κατά 253 εκατομμύρια την αντίστοιχη επίδοση του 2019.
Ταυτόχρονα, αποδεικνύονται και ευέλικτες, γιατί τις απώλειες -για παράδειγμα- στον τομέα των πετρελαιοειδών αναπλήρωσαν αμέσως η σημαντική αύξηση των φαρμάκων, των τροφίμων, των χημικών και των μεταλλουργικών προϊόντων. Ενώ την εύλογη πτώση των συναλλαγών με αγορές της Ευρώπης κάλυψε στο υπερδιπλάσιο το άνοιγμα προς αναδυόμενες χώρες.
Στο ίδιο διάστημα, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 6 δισεκατομμύρια, βελτιώνοντας το εμπορικό μας ισοζύγιο. Κάτι που σημαίνει ότι τα προϊόντα από ελληνικά χέρια είναι σε καλύτερη θέση να ανταποκρίνονται στην εγχώρια ζήτηση σε ποσότητα και σε ποιότητα.
Κορυφαίο παράδειγμα; Η άμεση στροφή της βιομηχανίας μας στην παραγωγή υγειονομικού υλικού, που εξασφάλισε την εθνική επάρκεια και ήδη κατακτά και διεθνείς αγορές.
Αυτός ο μικρός άθλος θεμελιώνεται σε δύο πυλώνες: Τη διορατικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας από τη μία και τη στήριξη της κυβέρνησης από την άλλη. Θυμίζω ότι όλες οι υπηρεσίες εξαγωγικού εμπορίου έχουν πλέον ενοποιηθεί υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.
Η φορολογία των επιχειρήσεων σταδιακά αποκλιμακώνεται, όπως και τα γραφειοκρατικά βάρη στις νέες επενδύσεις. Αναμορφώνεται επίσης το Enterprise Greece και η χώρα διαθέτει Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας με 85 δράσεις.
Η πανδημία αναδιέταξε, ασφαλώς, τις προτεραιότητες, με πρώτες τη διαφύλαξη της παραγωγικής βάσης, της απασχόλησης και του εισοδήματος. Όπως τόνισα και στη Βουλή, στο πλαίσιο της 4ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν ήδη βεβαιωθεί προς καταβολή 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνολικά 416.000 επιχειρήσεις.
Μέσα στην κρίση, 100.000 νέες θέσεις εργασίας επιδοτούνται από το κράτος. Ενώ η πολιτεία εξακολουθεί να καλύπτει όλους όσοι πλήττονται τόσο με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, όσο και με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις των 800 ευρώ.
Αυτές οι δράσεις έχουν έναν και μόνο στόχο: Να κρατήσουν όρθια την ελληνική κοινωνία και ετοιμοπόλεμη την εθνική οικονομία την επόμενη μέρα του Covid. Τότε, που θα κληθούμε να ανασχηματίσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο με όχημα και τους πόρους των 32 δισεκατομμυρίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν ήδη συντάξει Εθνικό Σχέδιο. Και σε αυτό προβλέπεται γενναία ενίσχυση της εξωστρέφειας και στροφή των εξαγωγών μας προς προϊόντα έντασης γνώσης και τεχνολογικής αιχμής.
Οι εθνικές στοχεύσεις, άλλωστε, παραμένουν σταθερές: Συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα σε 48% μέχρι το 2023. Η βιομηχανική παραγωγή να φτάσει από το 9,5% στο 12%. Και οι ξένες επενδύσεις να διπλασιαστούν και αυτές έως το 2023. Χαίρομαι, μάλιστα, που η εξωστρέφεια -όπως και άλλες βασικές μας στρατηγικές επιλογές- συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό και με τις προτάσεις της ανεξάρτητης Επιτροπής Πισσαρίδη.
Φίλες και φίλοι,
Θα περιμένω με ενδιαφέρον τα πορίσματα του Συνεδρίου σας, ξέροντας άλλωστε ότι η εθνική οικονομία προόδευσε μόνο όταν συμβάδισαν η αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων και η δημιουργικότητα των επιχειρήσεων. Ξέρουμε και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Με τον ίδιο πάντα προορισμό: Την Ελλάδα που παράγει και την Ελλάδα που εξάγει.
Ευχαριστώ πολύ, λοιπόν, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας και εύχομαι του χρόνου να μπορέσουμε να βρεθούμε όλοι μαζί, δια ζώσης.»
mononews.gr
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Ο νεαρός Άκης Καραχρήστος έχασε τη ζωή του στον Κόμβο Μεγάλης Χώρας
Αγρίνιο: Συνελήφθη ο 37χρονος για το θανατηφόρο τροχαίο στον Κόμβο της Μεγάλης Χώρας
Τραγωδία στο Αγρίνιο: Κλινικά νεκρή η 17χρονη, αδερφή του 21χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο