Μοντέλο… Κίνας!

Η επιστήμη έκανε το καθήκον της και μας επέτρεψε να χαμογελάσουμε λίγο, δηλώνοντας έτοιμη να διαθέσει το εμβόλιο. Η ισχυρή Ευρώπη, πάλι, δείχνει, για μια ακόμη φορά να είναι βραδυκίνητη και σαστισμένη.

  • Νομίζω ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μέχρι να φτάσουμε σε μια Ευρώπη, …όπως θα θέλαμε να είναι.

Στην Ελλάδα, ιδιαίτερα, το διαπιστώνουμε αυτό ….παντού. Απ’ τα εθνικά θέματα και την οικονομία μέχρι τα απλά και τη νομοθεσία.

Σε ότι αφορά το οικουμενικό πρόβλημα της πανδημίας, η Ευρώπη θα μπορούσε, εκτιμώ, να αποτρέψει όλο αυτό που βιώνουμε.

Με μικρότερο κόσμος, αν το θέμα είναι οικονομικό. Σε λιγότερο χρόνο και με ασύγκριτα μικρότερο αριθμό σε ανθρώπινες ζωές.

Θα περίμενα από μια Ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη, όχι να σέρνεται πίσω απ’ τις εξελίξεις, αλλά να είναι σε θέση να δώσει λύσεις στα κρίσιμα θέματα.

Θα περίμενα, με το που ξεκίνησε όλος αυτός ο εφιάλτης, αντί να παίζει και να πειραματίζεται, να επιβάλει για όσο χρειαστεί γενικό lockdown (αλλά με πραγματικό κλείσιμο στα σπίτια μας), να «κόψει» ευρώ και να αποζημιώσει στο ακέραιο πολίτες και επιχειρήσεις, να μηδενίσει τα κρούσματα και να ξεκινήσουμε εκεί απ’ όπου είχαμε σταματήσει.

Μοντέλο Κίνας, δηλαδή.

Που πρώτη βίωσε όλο αυτό το κακό και πρώτη ξέφυγε απ’ αυτό. Χρειάστηκε, όμως, αποφασιστικότητα. Και σε σύντομο χρόνο….καθάρισε!

Και δεν ξέρω το πώς ακούγεται αυτό το «μοντέλο Κίνας», ξέρω, όμως, ότι εκεί, υπήρξε αποτέλεσμα.

 

«Agrinio 365» Media Group | Φώτης Μπερίκος