Μοσχαράκι – μπουκιές κοκκινιστό με αρακά

Υλικά

  • 500 γρ. αρακάς φρέσκος ή κατεψυγμένος
  • 1 κιλό μοσχάρι γάλακτος, κομμένο σε κύβους
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 4-5 κρεμμυδάκια στιφάδου, κομμένα στη μέση
  • 1 πιπεριά πράσινη ή κόκκινη, ψιλοκομμένη
  • 500 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • λίγο αλεύρι και λίγη γλυκιά πάπρικα

Για το σπιτικό ζωμό

  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1/2 σελινόριζα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 3 καρότα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 φέτες λεμόνι
  • 15 γρ. βούτυρο
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 6 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • 1 λίτρο νερό
  • 600 ml λευκό κρασί

Εκτέλεση

  1. Για το ζωμό: Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια, τη σελινόριζα και τα καρότα. Βάζετε τα κομμένα λαχανικά μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά του ζωμού σε μεγάλη κατσαρόλα. Τα αφήνετε να πάρουν βράση, κατόπιν μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε για 50’. Όταν κρυώσει ο ζωμός, τον φιλτράρετε και τον κρατάτε στην άκρη.
  2. Αλατοπιπερώνετε και αλευρώνετε ελαφρά τους κύβους του μοσχαριού. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε ½ φλιτζάνι λάδι και ροδίζετε το κρέας, τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά, ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτετε το κρασί και το μισό ζωμό που φτιάξατε και σιγοβράζετε για 45’.
  3. Στο υπόλοιπο λάδι, σε άλλη κατσαρόλα, σοτάρετε τον αρακά και ανακατεύετε μέχρι να ξεπαγώσει. Τον προσθέτετε στο μισοβρασμένο κρέας μαζί με τον υπόλοιπο ζωμό, την ντομάτα, αλατοπίπερο και πάπρικα και βράζετε μέχρις ότου μαλακώσει το κρέας και εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει με την πλούσια σάλτσα του.

Tip. Συνοδέψτε το φαγητό με ρύζι πιλάφι ή πουρέ πατάτας.

 

ethnos.gr