Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας στο Αγρίνιο. Γιατί όχι;

Αφού δεν καταφέραμε τίποτε άλλο, μήπως να δούμε την προοπτική να γίνει Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας στο ξεχασμένο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αγρινίου;

  • Μια σκέψη κάνω, μια πρόταση, …που ίσως δεν πρέπει να βιαστούν να την προσπεράσουν οι αρμόδιοι.

Και την καταθέτω σήμερα την πρόταση αυτή, ημέρα Εθνικής Επετείου, έχοντας υπόψιν μου:

α) το έτοιμο της υποδομής,

β) το διαθέσιμο υλικό στο ίδιο το Αεροπορικό Απόσπασμα πια,

γ) τα εκθέματα που υπάρχουν στη χώρα από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κυρίως και

δ) την ανάγκη να αξιοποιηθεί επιτέλους ο χώρος και να γίνει κάτι σημαντικό για ετούτη την πόλη.

Η χώρα μας διαθέτει τέτοιο μουσείο και είναι σπουδαίο. Είναι το Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι και περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα συλλογή από αεροπορικά εκθέματα.

Ένα παράρτημα, τουλάχιστον, θα μπορούσε να γίνει και εδώ.

Η αποστολή του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και η έκθεση των κειμηλίων της Αεροπορίας, η μελέτη και η τεκμηρίωση της Ιστορίας, η προβολή των ιερών αγώνων και της Αεροπορικής Ιδέας ανά τους αιώνες.

Από τη φύση της αποστολής του το Μ/ΠΑ είναι ταυτόχρονα αεροπορικό, στρατιωτικό και τεχνολογικό μουσείο. Σύμφωνα με την ταξινόμηση του Διεθνούς Συμβουλίου για τα Μουσεία (ΙCOM), τo M/ΠΑ ανήκει στην κατηγορία των ιστορικών – τεχνολογικών μουσείων που εξετάζουν και εκθέτουν μια συγκεκριμένη ανθρώπινη δραστηριότητα σε όλες τις εκφάνσεις. Στην περίπτωσή μας η δραστηριότητα αυτή είναι η πολεμική Αεροπορία και η ιστορία της.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι η ανακατασκευή ιστορικών αεροσκαφών και η οργάνωση εξειδικευμένων τεχνολογικών μουσείων, είναι πεδία στα οποία δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία στην Ελλάδα. Ελάχιστοι από το προσωπικό του Μουσείου, κατά το πρώτο διάστημα λειτουργίας του είχαν υποπτευθεί το εύρος την ποικιλία και την δυσκολία των εγχειρημάτων τα οποία ένα αεροπορικό μουσείο πρέπει να αντιμετωπίσει. Τελικά πολλές από τις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολήθηκε το Μουσείο ήταν κυριολεκτικά πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα.

Τελικός στόχος του Μ/ΠΑ είναι να δημιουργηθεί ένας πόλος έλξης για μεγάλο αριθμό επισκεπτών οι οποίοι μάλιστα θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητές του Μουσείου, όπως συνηθίζεται σε αντίστοιχα σύγχρονα μουσεία του εξωτερικού.

Το Μ/ΠΑ ενθαρρύνει την επίσκεψη στους χώρους του, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά η οποία μπορεί να έρθει σε μια συναρπαστική πρώτη επαφή με τον χώρο της αεροπορικής τεχνολογίας. Αλλά και οι μεγαλύτεροι θα εντυπωσιαστούν παρακολουθώντας τις εργασίες αποκατάστασης πάνω στα μουσειακά αεροπλάνα, οχήματα και το άλλο υλικό, εργασίες που απαιτούν ένα πρωτοφανή συνδυασμό γνώσεων και τεχνικών δεξιοτήτων.

 

«Agrinio 365» Media Group | Φώτης Μπερίκος