Δεν μπαίνει «στοπ» με το κοινωνικό μέρισμα, plan B με νέα μέτρα στήριξης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε προχτές από το βήμα της Βουλής κοινωνικό μέρισμα σε ΑμεΑ, χαμηλοσυνταξιούχους και υγειονομικούς. Την ώρα που η ενεργειακή κρίση δείχνει τα δόντια της σε όλη την Ευρώπη, δεν είναι απίθανο να ανακοινωθούν και νέα μέτρα στήριξης.

  • Από την μία ακρίβεια σαρώνει τη χώρα με τον πληθωρισμό να φτάνει κοντά στο 4% και από την άλλη ο φόβος νέων μέτρων φανερώνει την πιθανότητα για νέα μέτρα στήριξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άνοδος των τιμών στην ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα να μπουν αρκετά χρήματα από τις αρχές του επόμενου έτους στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Την ίδια ώρα, κανένα σενάριο δεν πρέπει να απορρίπτεται όσον αφορά στην πανδημία, καθώς παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο για νέο lockdown, ο μεγάλος αριθμός νεκρών και διασωληνωμένων, που καταγράφεται καθημερινά προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα έξτρα παρεμβάσεων κι ας έχουν ξεπεράσει τα 43 δισ. ευρώ τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν στη σκιά της πανδημίας. Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά ωστόσο, εφόσον χρειαστούν έξτρα παρεμβάσεις η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Εφόσον η ενεργειακή κρίση συνεχιστεί δεν θα είναι απίθανο να ενισχυθεί κι άλλο η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος.

dikaiologitika.gr