Μπάμπκα με σοκολάτα, κανέλα και πορτοκάλι

Συστατικά

Για την πάστα σοκολάτας
120 γρ. βούτυρο
210 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. ζάχαρη άχνη
40 γρ. κακάο
1 κ.γ. κανέλα
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
Για τη ζύμη
80 γρ. γάλα, 3,5%, χλιαρό
80 γρ. νερό, χλιαρό
12 γρ. μαγιά ξηρή
540 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, + έξτρα για την επιφάνεια και το άνοιγμα της ζύμης
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
αβγά, μεσαία
1/2 κ.γ. αλάτι
150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ. ελαιόλαδο, για το άλειμμα του μπολ
Για το σερβίρισμα
κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
κουβερτούρα γάλακτος, λιωμένη

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για την πάστα σοκολάτας
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα διαρκώς μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και το βούτυρο και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, το κακάο, την κανέλα και το ξύσμα από το πορτοκάλι.
Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να αποκτήσει τη μορφή πάστας και το αφήνουμε στην άκρη.
Για τη ζύμη
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, το νερό και τη μαγιά, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί τελείως η μαγιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αβγά και το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε για άλλα 5-10 λεπτά, μέχρι να πάρουμε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στο λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Η ώρα του διπλασιασμού εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος που θα αφήσουμε το μπολ.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και ακουμπάμε πάνω τη ζύμη.
Κόβουμε τη ζύμη στη μέση, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, και ανοίγουμε το ένα κομμάτι με τον πλάστη μέχρι να έχουμε ένα ορθογώνιο σχήμα 30×35 εκ.
Απλώνουμε την πάστα σοκολάτας με τη βοήθεια ενός κουταλιού σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, αφήνοντας κενές τις άκρες.
Τυλίγουμε τη ζύμη, διπλώνοντας-ρολάροντας από τη μεγάλη πλευρά, ώστε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο ρολό.
Κόβουμε στη μέση κατά μήκος το ρολό αλλά όχι έως το τέλος του. Τη μια άκρη δεν την κόβουμε. Θα πρέπει να έχουμε δυο λωρίδες οι οποίες να ενώνονται στη μια άκρη.
Πλέκουμε τις λωρίδες μεταξύ τους φέρνοντας τη μία πάνω στην άλλη εναλλάξ και τοποθετούμε την μπάμπκα σε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ 10×30 εκ.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
Καλύπτουμε τις φόρμες για κέικ με διάφανη μεμβράνη και τις αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν οι μπάμπκες για ακόμα 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Και εδώ, η ώρα του διπλασιασμού εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος που θα αφήσουμε τις φόρμες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη από τις φόρμες και ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Αφαιρούμε τις φόρμες από τον φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν οι μπάμπκες.
Ξεφορμάρουμε τις μπάμπκες και τις περιχύνουμε με τις λιωμένες κουβερτούρες.
Σερβίρουμε.
akispetretzikis.com