Συστατικά
- 300 γρ. αλεύρι μαλακό
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 250 γρ. βούτυρο, παγωμένο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- αλεύρι γ.ο.χ., για το άνοιγμα της ζύμης
- 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
Για τη σύνθεση
- 100 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
- 100 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
Για το σερβίρισμα
- βρώσιμη χρυσόσκονη
- ζαχαρωτά, της αρεσκείας μας
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την άχνη, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, αλάτι, τη βανίλια και τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρει το μείγμα μας την υφή βρεγμένης άμμου.
- Πλάθουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
- Απλώνουμε αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας και τοποθετούμε πάνω τη ζύμη. Πασπαλίζουμε και τη ζύμη με αλεύρι και ανοίγουμε με έναν πλάστη μέχρι να έχει η ζύμη μας 0,5 εκ πάχος. Εναλλακτικά, πλάθουμε ανάμεσα από δύο λαδόκολλες αφού έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι.
- Σχεδιάζουμε ένα πατρόν μάσκας, το βάζουμε πάνω στη ζύμη, και κόβουμε με ένα μαχαίρι. Αν δυσκολευόμαστε μπορούμε να βάλουμε τη ζύμη στο ψυγείο.
- Απλώνουμε τον αραιωμένο κρόκο και τοποθετούμε στο κέντρο ένα καλαμάκι από σουβλάκι. Τοποθετούμε από πάνω άλλη μια ζύμη με σχήμα μάσκας και πιέζουμε ελαφρά ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους και να μείνει σταθερό το καλαμάκι.
- Μεταφέρουμε σε ταψιά με λαδόκολλα και βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
- Ψήνουμε για 15-18 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Βουτάμε τη μια πλευρά της μάσκας στη λιωμένη κουβερτούρα ή στη λευκή κουβερτούρα. Στολίζουμε με τη χρυσόσκονη ή τα ζαχαρωτά και σερβίρουμε.
akispetretzikis.com
Σχετικά Άρθρα
«Ο Τιμωρός»: Έλλη και Μάρκος έρχονται ανησυχητικά κοντά!
«Η Γη της Ελιάς»: Η Ιουλία παίρνει τηλέφωνο τον Κουράκο και του μιλάει πολύ σκληρά
«VIΠ – Καλά Γεράματα»: Η Μαρία Γεωργιάδου στο «Buona Mattina»