Μπουγάτσα με φιστικοβούτυρο

Συστατικά

150 γρ. βούτυρο
450 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
4 αβγά, μέτρια
2 κρόκους, από μέτρια αβγά
270 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. φιστικοβούτυρο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
400 γρ. γάλα, 3,5%
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
1 κ.σ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
Για το σερβίρισμα

2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. κανέλα
2 κ.σ. φιστίκια, αράπικα, χοντροκομμένα

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200oC στον αέρα.
  • Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 30×35 εκ. με ένα πινέλο.
  • Απλώνουμε 1 φύλλο κρούστας στο ταψί, το βουτυρώνουμε ελαφρά, καλύπτουμε με ένα δεύτερο φύλλο, και το βουτυρώνουμε και αυτό ελαφρά.
  • Βουτυρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, τα τσαλακώνουμε, και τα τοποθετούμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο (σαν ακορντεόν), προσέχοντας να μην τα πιέζουμε πολύ και χάσουν τον όγκο τους.
  • Αν περισσέψει λιωμένο βούτυρο, το ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα.
  • Τοποθετούμε το ταψί ψηλά και όχι χαμηλά στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά τα φύλλα και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Για την κρέμα

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αβγά, τους κρόκους των αβγών, την κρυσταλλική ζάχαρη και το φιστικοβούτυρο.
  • Χτυπάμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το μπέικιν πάουντερ, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα δοχείο, για να μπορέσουμε να το ρίξουμε ευκολότερα στο ταψί.

Για τη σύνθεση

  • Αφαιρούμε το ταψί με τα φύλλα από τον φούρνο, ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας πάνω από τα φύλλα, και πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180oC στον αέρα.
  • Τοποθετούμε και πάλι το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτἀ.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσει.
  • Πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη, την κανέλα και τα χοντροκομμένα φιστίκια.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

akispetretzikis.com