Μυρμηγκάτο

Συστατικά
Για το σιρόπι

  • 600 γρ. νερό
  • 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

Για τα κέικ

  • 200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 6 αβγά, μεσαία
  • 80 γρ. τρούφα σοκολάτας
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • βούτυρο, για το ταψί

Για το γλάσο σοκολάτας

  • 125 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ. κακάο
  • 30 γρ. κορν φλάουρ
  • 200 γρ. νερό
  • 100 γρ. γάλα
  • Για το σερβίρισμα
  • 50 γρ. ινδοκάρυδο

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες από το πορτοκάλι και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά.
  • Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για το κέικ

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό για 4-5 λεπτά να αφρατέψει καλά.
  • Προσθέτουμε 2 κ.σ. από το αλεύρι, ένα ένα τα αβγά και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα για να βάλουμε το επόμενο.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το υπόλοιπο αλεύρι, την τρούφα σοκολάτας, το μπέικιν, αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε τα στερεά υλικά στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε για 10 δευτερόλεπτα σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί 32×25 εκ. και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε και περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
  • Αφήνουμε στην άκρη να απορροφηθεί το σιρόπι και να κρυώσει το γλυκό μας.

Για το γλάσο σοκολάτας

  • Βάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε μέχρι να λιώσει.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το κακάο, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το νερό, το γάλα και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για να λιώσει το κακάο.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα από το μπολ στο κατσαρολάκι με το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσει το μείγμα.
  • Απλώνουμε πάνω από το κρύο γλυκό, πασπαλίζουμε με το ινδοκάρυδο και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί το γλάσο.
  • Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.

akispetretzikis.com