Ν. Κορδόσης στον Antenna Star: «Οι Μεσολογγίτες βρήκαν στον Κάλαμο καταφύγιο» (Ηχητικό)

Στον Antenna Star 103.5 και την εκπομπή του Λευτέρη Τηλιγάδα «Άκου τώρα να δεις», που μεταδίδεται κάθε μέρα από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 9:00 έως τις 10:00 το πρωί, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά  σήμερα το πρωί ο ιδρυτής του Κοινωφελούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Διεξόδου» της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, Νίκος Κορδόσης, με τον οποίο συνομιλήσαμε για την εκδήλωση τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους κατοίκους του νησιού του Καλάμου, που η  «Διέξοδος» συνδιοργανώνει για τρίτη χρονιά φέτος μαζί με τον «Ναυτικό Όμιλο Μεσολογγίου» και την τοπική κοινότητα.

«Ήταν μια ιδέα των ανθρώπων της Διεξόδου, την οποία υιοθέτησε η τοπική κοινότητα του Καλάμου», μας είπε ο κ. Κορδόσης, «και φέτος για τρίτη χρονιά επαναλαμβάνουμε αυτή την εκδήλωση με μία σειρά πολιτιστικών δράσεων, πέρα από τις εθιμοτυπικές συνήθειες που χαρακτηρίζουν αυτές τις εκδηλώσεις». Για φέτος μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κορδόσης η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκάδας.

«Οι Μεσολογγίτες βρίσκοντας δρόμους και ανοίγοντας διόδους από τα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας που βρίσκονταν υπό οθωμανική κατοχή», ανάφερε επίσης, «έβρισκαν το καταφύγιο τους στην ελεύθερη περιοχή του Καλάμου που βρισκόταν υπό Αγγλική κατοχή. Το γεγονός αυτό διήρκεσε τέσσερα με πέντε χρόνια. Αλλά και στη συνέχεια μετά την απελευθέρωση εκεί κατέφυγε ο Καποδίστριας για να συγκεντρώσει τα ονόματα όλων των αιχμαλώτων, εκεί  κατέγραψε τον πίνακα των διασωθέντων, αλλά και φαμίλιες ολόκληρες Μεσολογγιτών, που παρέμειναν στο νησί, διότι δεν ήταν δυνατόν να επιστρέψουν μετά τον μεγάλο χαλασμό που συνέβη στο Μεσολόγγι το 1826».

Μέχρι το 1829 που απελευθερώθηκε το Μεσολόγγι, παρατήρησε ο κ. Κορδόσης, ο Κάλαμος είχε στην αγκαλιά του όχι μόνο τους Μεσολογγίτες αγωνιστές αλλά και χιλιάδες Στερεολλαδίτες που βρήκαν καταφύγιο σε αυτό το μικρό νησί.

Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι τα δρομολόγια από  Μύτικα προς Κάλαμο είναι στις 11 π.μ.,  στις 2.15 μ.μ.  και 3.30 μ.μ.  με αντίτιμο εισιτηρίου 3,80 ευρώ ενώ η επιστροφή από Κάλαμο προς Μύτικα είναι  στη 1 τα μεσάνυκτα δωρεάν. Υπενθυμίζεται. επίσης ότι για την επιβίβαση στο πλοίο απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή  PRC τεστ τελευταίων 72 ωρών ή  Rapid τεστ τελευταίων 48 ωρών ή για παιδιά 12-17 ετών self test τελευταίων 24 ωρών και συμπλήρωση  έντυπου ερωτηματολόγιου  δήλωσης υγείας που παρέχεται στο πλοίο.

Για τυχόν διανυκτέρευση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν  να επικοινωνήσουν με τα αρκετά ξενοδοχεία και ξενώνες της περιοχής μεταξύ των οποίων   CAVO MYTIKAS τηλ. 26460 81240, ΚΟΧΥΛΙ τηλ. 26460 81356, ΚΥΜΑΤΑ τηλ. 26460 81311, ΑΚΡΟΓΥΑΛΙ τηλ. 26460 81206,  ALEXANDER τηλ. 26460 81275 κ.λ.π.

Για περισσότερες πληροφορίες  στα τηλέφωνα 6978 444888 και 6944 789702.

Ακούστε ολόκληρη την συνομιλία του κ. Νίκου Κορδόση με τον Λευτέρη Τηλιγάδα στο ηχητικό που ακολιυθεί: