Ναστούλης Δαγκλής: Ο Αξιωματικός του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι (Photo)

Κέντρο Λόγου και Τέχνης-Μουσείο «Διέξοδος» για το ασημένιο κουστέκι του Σουλιώτη Αγωνιστή Ναστούλη Δαγκλή.

Ασημένιο κουστέκι του Σουλιώτη αγωνιστή Ναστούλη Δαγκλή ο οποίος υπηρέτησε το 1824 στο Μεσολόγγι ως αξιωματικός του Λόρδου Βύρωνος.

(Το εξαιρετικό αυτό κειμήλιο εκτίθεται στις βιτρίνες του Ιστορικού Μουσείου “Διέξοδος” και προέρχεται από δωρεά της απογόνου του κυρίας Πηνελόπης Καραμανοπούλου – Αυλητή)

Ο Ναστούλης Δαγκλής γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1800 στο Σούλι. Πατέρας του ήταν ο Γκόγκας Δαγκλής ένας από τους πρώτους οπλαρχηγούς του Σουλίου.

Υπηρέτησε νεώτατος ως αξιωματικός στην ξενική Λεγεώνα της Ιονίου Πολιτείας στην Κέρκυρα. Λίγο μετά κατέφυγε στο Σούλι για να υποστηρίξει την ανταρσία του Αλή Πασά κατά του Σουλτάνου.

Μετά την πτώση του Αλή Πασά συνελήφθη αιχμάλωτος το 1822 από τον Χουρσίτ Πασά και μετά από πολύμηνη αιχμαλωσία αφέθηκε ελεύθερος καταφεύγοντας στην Κεφαλλονιά.

Διετέλεσε πρώτος υπασπιστής του Γεωργίου Καραϊσκάκη υπό τις διαταγές του οποίου πολέμησε και στο Μεσολόγγι υπό τις διαταγές του Λόρδου Βύρωνα, μέχρι του θανάτου αυτού.

Μετά τον θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη προσλήφθηκε πρώτος υπασπιστής του τότε αρχιστρατήγου των κατά ξηρά ελληνικών δυνάμεων Τσώρτς.

Το 1824 έγινε χιλίαρχος και ένα χρόνο αργότερα έλαβε τον βαθμό του αντιστράτηγου, όταν πήρε μέρος στην μάχη του Προφήτη Ηλία των Σαλώνων.

Εξελέγη πληρεξούσιος στην Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου.

Μετά την ίδρυση της πρώτης βασιλείας έλαβε τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη στην ενεργή φάλαγγα, και προάχθηκε ως τον βαθμό του υποστράτηγου.

Τιμήθηκε με το αργυρό αριστείο του Αγώνα και με τον αργυρό Σταυρό του Σωτήρος.

Απεβίωσε στις 28 Μαΐου 1886.