Νέα έρευνα: Το παθητικό κάπνισμα είναι υπεύθυνο και για καρκίνο του στόματος

Tα δεινά του καπνίσματος είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες αλλά οι ειδικοί δεν σταματούν να επισημαίνουν πόσο σημαντικό είναι ν ‘απαλλαγεί κάποιος από αυτή την καταστρεπτική συνήθεια. Όπως είναι γνωστό, και το παθητικό κάπνισμα είναι εξαιρετικά βλαβερό, μια παράμετρος που δεν πρέπει να  υποτιμάται απ’όσους βρίσκονται δίπλα σε καπνιστές.

  • Μια νέα έρευνα που  δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Tobacco Control», υποστηρίζει πως οι άνθρωποι που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, ζώντας κοντά σε καπνιστές, έχουν 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος.

Οι καρκίνοι του στόματος (χείλους, στοματικής κοιλότητας, φάρυγγα) ευθύνονται για περίπου 448.000 νέα περιστατικά και 229.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Ο  βλαβερός καπνός του τσιγάρου εκθέτει τους καπνιστές σε διάφορες χημικές καρκινογόνες ουσίες και σχετίζεται με περίπου έναν στους πέντε θανάτους από καρκίνο διεθνώς.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους ίδιους τους καπνιστές, αλλά και τους παθητικούς καπνιστές, όπως αφήνει να φανεί η νέα μελέτη. Το παθητικό κάπνισμα είναι ένα τεράστιο και πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας για τους ειδικούς καθώς, επίσημα στοιχεία από 192 χώρες δείχνουν ότι το 33% των ανδρών μη καπνιστών, το 35% των γυναικών μη καπνιστών και το 40% των παιδιών εκτίθενται, χωρίς τη θέλησή τους, στον καπνό των άλλων.

Οι ερευνητές από τέσσερις χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία, ΗΠΑ), με επικεφαλής τον καθηγητή Σαμάν Γουαρνακουλασουρίγια του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση, ανέλυσαν στοιχεία από πέντε έρευνες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν 7.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 3.452 εκτίθεντο στο παθητικό κάπνισμα.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, σύμφωνα με τη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των στοιχείων, υπάρχει «αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στο παθητικό κάπνισμα και στον καρκίνο του στόματος», ιδίως αν η έκθεση στον καπνό των άλλων έχει χρόνιο χαρακτήρα (πάνω από 10 έως 15 χρόνια).

therapies.gr