Νέα έργα ύψους 1.2 εκ. ευρώ για την ενίσχυση των μονάδων Υγείας της Δυτικής Ελλάδας (Photos)

Ν. Φαρμάκης: «Στην πρώτη γραμμή για την Υγεία» – Νέα έργα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των μονάδων Υγείας της Δυτικής Ελλάδας

  • Δομές και μονάδες υγείας που στηρίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εντάσσοντας και χρηματοδοτώντας έργα βελτίωσης των υποδομών και του εξοπλισμού τους, με ποσό που αγγίζει τα 1,2 εκατ. ευρώ, επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαίας και αρμόδιο για θέματα Υγείας, Χαράλαμπο Μπονάνο, παρουσία του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Καρβέλη και των διοικήσεων των Νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε το πρωί το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας», για το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κονδύλι ύψους  234.000 ευρώ για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που περιλαμβάνει:

  • Προμήθεια πληροφοριακού συστήματος των εργαστηρίων με δυνατότητα παραγγελίας, παρακολούθησης και επισκόπησης των εξετάσεων και των αποτελεσμάτων από όλες τις κλινικές, μονάδες, ιατρεία και εργαστήρια του νοσοκομείου.
  • Υποστηρικτικό εξοπλισμό για το εργαστηριακό πληροφοριακό σύστημα σε όλο το νοσοκομείο.
  • Ένα Χειρουργικό ΩΡΛ σύστημα ενδοσκόπησης HD με εργαλεία
  • Μία Επιδαπέδια Φυγόκεντρο Ασκών για την Μονάδα Αιμοδοσίας

Επίσης, δρομολογήθηκε τον τελευταίο χρόνο, επίσης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το πολύ σημαντικό έργο κατασκευής στεγάστρου που θα ενώνει τις βασικές εισόδους των δύο κτιρίων του νοσοκομείου, προϋπολογισμού 505.000 ευρώ. Για το έργο έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης της μελέτης καθώς επίσης και η διαδικασία έγκρισης της μελέτης από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή, ενώ ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης της κατασκευής, τα οποία και αναμένεται να εγκριθούν από την Οικονομική Επιτροπή της Π.Δ.Ε. το αμέσως επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο του έργο προβλέπεται και η διαμόρφωση του αύλειου χώρου του νοσοκομείου.

Αργότερα, το μεσημέρι, ο Περιφερειάρχης βρέθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αίγιο), το οποίο επίσης χρηματοδοτείται με ποσό ύψους 230.000 ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού που περιλαμβάνει:

  • Σύστημα παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων ασθενών αποτελούμενο από κεντρικό σταθμό, τέσσερα μόνιτορ και πέντε τηλεμετρίες (Καρδιολογικό Τμήμα)
  • Σύστημα ψηφιακών ανιχνευτών ακτινολογικού με σταθμό εργασίας αποτελούμενο από δύο ενσύρματους ανιχνευτές, με ένα σταθερό σταθμό εργασίας και έναν ασύρματο ανιχνευτή με ένα φορητό σταθμό (Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα)
  • ANGIOOCT με κάμερα βυθού (Οφθαλμολογικό Τμήμα)

 

ΟΙΚΙΣΚΟΙ ΓΙΑ ΤΕΣΤ COVID ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ  / ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Επιπλέον, σημειώνεται ότι εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου 2021, η προμήθεια εννέα οικίσκων συνολικού προϋπολογισμού 90.000 ευρώ, οι οποίοι θα αποτελέσουν δωρεά της Περιφέρειας στα Κέντρα Υγείας Νοτίου Τομέα Πατρών,  Αιτωλικού, Αγρινίου,  Μεσολογγίου, Βάρδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Κρεστένων και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών “Παναγία η Βοήθεια”. Κάθε οικίσκος θα διαθέτει τρεις χώρους (γραφείο ιατρού, εξεταστήριο, WC) και θα χρησιμοποιείται για διεξαγωγή εξετάσεων ανίχνευσης COVID 19, προκειμένου να μην επιβαρύνονται από την είσοδο ύποπτων κρουσμάτων οι υφιστάμενες δομές.

Παράλληλα, αναμένεται και η υποβολή πρότασης για τη χρηματοδότηση, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, του Νοσοκομείου της Ι.Π. Μεσολογγίου, για την προμήθεια ενός υπέρηχου καρδιάς και μιας θερμοκοιτίδας σταθερής, με προϋπολογισμό 140.000 ευρώ, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται από την 6η ΥΠΕ και το Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Με αφορμή τις επισκέψεις που πραγματοποίησε, ο κ. Φαρμάκης δήλωσε τα εξής: «Η πανδημία έφερε στην πρώτη γραμμή της προσοχής όλων μας την ανάγκη θωράκισης του συστήματος υγείας. Όμως, όπως έχω πει και άλλες φορές, κάθε δράση ενίσχυσης της Υγείας αποτελεί παράλληλα και μία προίκα για την επόμενη μέρα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την Υγεία, διαρκώς στο πλευρό των εργαζομένων στις μονάδες υγείας αλλά και των πολιτών του τόπου μας, οι οποίοι έχουν δικαίωμα σε σύγχρονες υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου. Αυτό κάνουμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα και αυτό θα κάνουμε συνέχεια, ακόμα και μετά την πανδημία, γιατί… πάνω απ’ όλα η υγεία! Και τώρα και πάντα…» 

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Μπονάνος, δήλωσε: «Το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, ψήφισε την προμήθεια και εγκατάσταση οικίσκων για εξετάσεις covid, ώστε να μην επιβαρύνονται οι κύριοι χώροι των νοσοκομείων με ύποπτα κρούσματα. Οι οικίσκοι αυτοί θα τοποθετηθούν στα σημεία που μας έχει υποδείξει η 6η ΥΠΕ, με την οποία από την αρχή συνεργαζόμαστε, με κοινό γνώμονα, την προστασία της δημόσιας Υγείας και τη στήριξη των τοπικών μονάδων Υγείας. Ήμασταν και παραμένουμε, αρωγοί και συμπαραστάτες των ανθρώπων που μάχονται στην πρώτη γραμμή, έχοντας πάντοτε στο μυαλό μας ότι η δημόσια υγεία αποτελεί το μείζον αγαθό»

 

ΣΤΟ ΠΓΝΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΕΘ

Εξάλλου, ο Περιφερειάρχης βρέθηκε σήμερα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου παρακολούθησε την παρουσίαση της κινητής μονάδας ΜΕΘ που τοποθετήθηκε στον χώρο και η οποία με έδρα την Πάτρα θα μπορεί να μετακινηθεί οπουδήποτε στην ευρύτερη περιοχή παρίσταται ανάγκη, παρέχοντας πολύτιμες ενισχύσεις στο τοπικό σύστημα υγείας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο ΠΓΝΠ, ο κ. Φαρμάκης συνεχάρη τους εκπροσώπους της κατασκευαστικής εταιρείας που έχει έδρα στο Αγρίνιο και είναι η μοναδική στην Ελλάδα η οποία ανέλαβε την υλοποίηση και βελτίωση της καινοτόμας ιδέας που γεννήθηκε στην αρχή της πανδημίας στην Βόρεια Ιταλία, ενώ ευχαρίστησε παράλληλα την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τη διοίκηση και τα στελέχη της 6ης ΥΠΕ και του ΠΓΝΠ για την αποδοχή του αιτήματος, ώστε μία από τις μονάδες που έχουν ήδη κατασκευαστεί να παραμείνουν στη Δυτική Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια, άνθρωποι από τον τόπο μας να πρωτοπορούν, ανοίγοντας ενδεχομένως μία νέα εποχή στον χώρο των νοσοκομειακών – και όχι μόνο – υποδομών. Οι πλήρως εξοπλισμένες κινητές μονάδες ΜΕΘ που μέσα σε δύο μέρες μπορούν να μεταφέρονται σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στο σύστημα υγείας. Και το πιο σημαντικό είναι ίσως ότι μέσα από αυτή την ιδέα, ξεπηδούν πλέον και πολλές άλλες ιδέες, όπως η κατασκευή κινητών ιατρείων, κινητών εμβολιαστικών κέντρων, κινητών χειρουργείων ή ακόμα και κινητών νοσοκομείων. Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που πολύ γρήγορα διέγνωσε την σημασία της ιδέας και την υιοθέτησε, ανταποκρινόμενη παράλληλα στο αίτημά μας ώστε μία από τις μονάδες να παραμείνει στον τόπο μας».