Νέα ρουσφέτια στο χωροταξικό

Συγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του υπουργού για πολεοδομικές άδειες

Εξυπηρετήσεις στους επενδυτές του Ελληνικού και σε ξενοδόχους.

Ενα «άλμπουμ» φωτογραφικών διατάξεων που βαφτίζονται ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις την ώρα που, αντί να αποκεντρώνουν, συγκεντρώνουν την εξουσία στο υπουργικό του γραφείο, χάρισε στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης, καταθέτοντας την τροπολογία-σκούπα επί χωροταξικών θεμάτων στο πολεοδομικό νομοσχέδιο. Αν και ήρθε να συμπληρώσει ένα νομοσχέδιο 139 άρθρων, η τροπολογία των 16 άρθρων περιλαμβάνει τα πάντα: από τη σύσταση της Κεντρικής Πολεοδομίας που θα βγάζει άδειες κατευθείαν από το γραφείο του υπουργού, μέχρι διευκολύνσεις στους επενδυτές του Ελληνικού, ρυθμίσεις για τον Μεγάλο Περίπατο, ρουσφέτια σε ξενοδόχους που μπορούν να επεκτείνονται σε διπλανά οικόπεδα ακόμη και αν μεσολαβεί δρόμος και επεκτάσεις συγκεκριμένων εγκαταστάσεων γύρω από τον Κηφισό ποταμό.

Κεντρική Πολεοδομία: Συστήνεται Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης, η οποία μάλιστα στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου και στο δελτίο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρεται πως «υπάγεται απευθείας στον υπουργό», ενώ στο κείμενο της διάταξης δεν υπάρχει τέτοια αναφορά. Ο υπουργός, πάντως, την υπερασπίστηκε σθεναρά, λέγοντας ότι έτσι θα ξεμπλοκάρουν «στρατηγικές επενδύσεις», αν και η διάταξη αναφέρεται σε πρότζεκτ με προϋπολογισμό άνω των 500.000 ευρώ ή δόμηση άνω των 3.000 τ.μ., όσο δηλαδή ένα μεσαίο ξενοδοχείο. Μέσα στο υπουργείο και γύρω από τον υπουργό, πάντως, συγκεντρώνονται όλοι οι μηχανισμοί (ελέγχου – αδειοδότησης – χρηματοδότησης) την ίδια ώρα που δημιουργείται και ένας «στρατός» ιδιωτών μηχανικών (αντί προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων), οι οποίοι θα ελέγχουν και θα αξιολογούν προτάσεις.

Μεγάλος Περίπατος: Στα προγράμματα Ειδικών Παρεμβάσεων Μητροπολιτικού Χαρακτήρα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, όπου υπάρχει ήδη η παρέμβαση στην Πανεπιστημίου, προστίθεται τώρα και το σχέδιο για την αναμόρφωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Υπενθυμίζεται ότι έχει εκφραστεί η πρόθεση σύνδεσης του Μουσείου με το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου και το απέναντι ξενοδοχείο «Ακροπόλ». Γίνεται επίσης και μια αναβάθμιση σε «Ειδικό Πλαίσιο» του σχεδίου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Ακτών της Αττικής όπως περιγραφόταν το 2014.

Ελληνικό: Τα σχέδια των επενδυτών διευκολύνονται με δύο διατάξεις. Με την πρώτη, αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών αντί του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης να εγκρίνει τις υψομετρικές μελέτες που είναι απαραίτητες για όλες τις οικοδομικές εργασίες. Μάλιστα, μπαίνει και χρονική προθεσμία, ώστε το υπουργείο να εγκρίνει τις μελέτες αυτές εντός 30 ημερών. Με άλλη διάταξη δίνεται δυνατότητα δημιουργίας ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας στο Ελληνικό και ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τη λειτουργική ενοποίηση ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ενώ αίρεται η απαγόρευση σύστασης διηρημένης ιδιοκτησίας που ίσχυε στις εκτός σχεδίου περιοχές και επιτρεπόταν σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ξενοδοχεία: Οσμή φωτογραφικού χαρτιού βγάζει και η διάταξη που επιτρέπει σε ξενοδοχεία να επεκταθούν μέσω μίσθωσης διπλανών οικοπέδων. Εάν δηλαδή κάποιος έχει ή θέλει να φτιάξει ξενοδοχείο αλλά το οικόπεδό του είναι μικρό, μπορεί να αγοράσει ή να νοικιάσει διπλανό οικόπεδο και να εξασφαλίσει έτσι αυξημένο συντελεστή δόμησης. Η δυνατότητα αυτή δεν αναιρείται ακόμη και αν ανάμεσα στα δύο οικόπεδα παρεμβάλλεται δημοτικός ή και επαρχιακός δρόμος. Ο αυξημένος συντελεστής δόμησης κατανέμεται ελεύθερα στα «συνενωμένα» οικόπεδα και δεν διευκρινίζεται τι θα συμβεί όταν θα λήξει η μίσθωση του δεύτερου οικοπέδου.

Που είναι το Σχιστό: Την απάντηση δίνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο η ρύθμιση για την προσωρινή χωροθέτηση δημοτικών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Η ακατανόητη περιγραφή για έκταση 12 στρεμμάτων: «Στον Δήμο Πειραιά, το τμήμα εντός εδαφικής έκτασης, στο Σχιστό του Δήμου Περάματος-Κερατσινίου». Υπενθυμίζεται ότι οι Δήμοι Περάματος και Κερατσινίου είναι διαφορετικοί, ενώ ο Πειραιάς απέχει πολλά χιλιόμετρα από το Σχιστό.

Κηφισός: Μυστήριο αποπνέει η διάταξη που επιτρέπει την επισκευή, εκσυγχρονισμό και επέκταση κτιρίων σε περιοχή πλησίον του ποταμού Κηφισού και περιγραφόταν σε Προεδρικό Διάταγμα του 1994. Μόνο που τώρα περιγράφεται το σημείο «σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων από την όχθη», ενώ 26 χρόνια πριν η περιγραφή ήταν πιο «χαλαρή».

Πανηγυρόσπιτα: Θα επιτρέπεται μόνο σε εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα να χτίζουν εκκλησάκια σε οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων εκτός σχεδίου. Με βάση Π.Δ. του 1978, επιτρεπόταν και σε φυσικά πρόσωπα, με συνέπεια να χτίζονται ναΰδρια και δίπλα σε αυτά αυθαίρετες κατασκευές-βίλες, δήθεν για τους προσκυνητές.

Λόγω της πανδημίας, αναστέλλονται έως 31 Μαρτίου 2021 οι προθεσμίες που αφορούν έκδοση άδειας αναθεώρησης στις περιπτώσεις εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών, ενημέρωση για κατεδάφιση από τη λήψη γνώσης της έκθεσης αυτοψίας, συμμόρφωση με τις πολεοδομικές διατάξεις και την αποκατάσταση της πολεοδομικής παράβασης με την απομάκρυνση της χρήσης ή την κατεδάφιση της αυθαίρετης κατασκευής ή την έκδοση της προβλεπόμενης οικοδομικής άδειας. Επίσης, το σύνολο των προθεσμιών και του διαστήματος ισχύος των προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών, των οικοδομικών αδειών, αναθεωρήσεων οικοδομικών αδειών, υποβολής συμπληρωματικών μελετών της γνωστοποίησης συμπληρωματικών εργασιών, όπως αυτές αναλυτικά αναφέρονται στο άρθρο 42 του Ν. 4495/2017.


efsyn.gr | Άρης Χατζηγεωργίου
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr