Κάτι λιγότερο από τρεις μήνες χωρίζει τους υποψηφίους από τις πανελλαδικές εξετάσεις, αφού το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει πως η διεξαγωγή τους θα πραγματοποιηθεί κανονικά εντός του Ιουνίου, παρόλο που τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Φέτος είναι γνωστό ότι για πρώτη φορά θα ισχύσουν νέοι κανόνες για την εισαγωγή νεών φοιτητών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτι που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το άγχος των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.
Συνοπτικά, οι βασικές αλλαγές που ισχύουν για πρώτη φορά φέτος είναι η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η επιστροφή των συντελεστών βαρύτητας καθώς και η εισαγωγή του «διπλού μηχανογραφικού», που θα αφορά την εισαγωγή των μαθητών στα ΙΕΚ.
Τι σημαίνουν οι αλλαγές αυτές
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα υπολογίζεται ως ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων όλης της Ελλάδας σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα του κάθε Επιστημονικού Πεδίου, χωρίς την εφαρμογή κανενός συντελεστή.
Το εύρος των συντελεστών με τους οποίους θα πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων, ώστε να προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι μεταξύ 0,8 και 1,2. Στα Ειδικά Μαθήματα το εύρος είναι μεταξύ του 0,7 και του 1,1.
Καταλαβαίνουμε άρα ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα γίνεται γνωστή αφού ολοκληρωθούν οι Πανελλαδικές εξετάσει και ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων,
Αφού ανακοινωθεί η ΕΒΕ, για κάθε τμήμα, το υπουργείο Παιδείας θα ανοίξει την πλατφόρμα του μηχανογραφικού δελτίου, προκειμένου να συμπληρώσουν τις επιλογές τους οι υποψήφιοι.
Οι συντελεστές βαρύτητας επιστρέφουν ο στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Ο βαθμός των δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα, δηλαδή Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7), ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του υποψηφίου.
Τα διπλά μηχανογραφικά αναφέρονται στην ύπαρξη του κανονικού μηχανογραφικού, που δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων να δηλώσουν με σειρά προτεραιότητας τις σχολές που επιθυμούν στα ΑΕΙ, και στη ύπαρξη ενός δεύτερου μηχανογραφικού που θα αφορά την εισαγωγή στα ΙΕΚ
Το δεύτερο Μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα ΙΕΚ, θα αφορά συγκεκριμένες ειδικότητες και θα συμπληρώνουν όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να εγγραφούν σε αυτά.
Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή ένα από τα δύο. Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου. Ωστόσο εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.
Τι ισχύει για τις Νομικές Σχολές
Οι υποψήφιοι που θέλουν να περάσουν στο Πανεπιστήμιο της επιλογής τους θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι αν αυτό το Πανεπιστήμιο είναι κάποια από τις Σχολές της Νομικής, καθώς αυτές έχουν συγκεντρώνουν χρόνο πολύ υψηλές βάσεις εισαγωγής.
Υπάρχουν συνολικά στην Ελλάδα τρία Πανεπιστήμια για τις σπουδές που αφορούν τη Νομική. Αυτά είναι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ) στην Αθήνα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) στην Κομοτηνή.
Από τα τρία Πανεπιστήμια την υψηλότερη βάση εισαγωγής παρουσίασε το 2020 η Νομική Σχολή της Αθήνας στο ΕΚΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Νομική Αθήνας, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται ανάμεσα στις 300 καλύτερες Νομικές Σχολές του Κόσμου, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων ανά θεματική περιοχή και επιστημονικό αντικείμενο του έγκυρου οργανισμού QS (Quacquarelli Symonds), η οποία δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες.
Συγκεκριμένα η κατάταξη της Νομικής Σχολής Αθηνών βρίσκεται στις θέσεις 251-300 παγκοσμίως (και στις θέσεις 121-130 στην Ευρώπη), ενώ παράλληλα βρίσκεται στην 1η θέση μεταξύ των αντίστοιχων Τμημάτων και Σχολών στην Ελλάδα.
Τη χαμηλότερη βάση από τα τρία Πανεπιστήμια σημειώνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κάτι που όμως είναι λογικό, αφού λόγω της θέσης τους δεν το προτιμούν οι υποψήφιοι που μένουν κοντά σε ένα από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα ή τη Θεσσαλόνικη.
Οι βάσεις 2020
- Νομικής (Αθήνα) – ΕΚΠΑ: 18.050
- Νομικής (Θεσσαλονίκη) – ΑΠΘ: 17.825
- Νομικής (Κομοτηνή) – ΔΠΘ: 17.250
Η μέχρι τώρα εκτίμηση για τις Πανελλαδικές εξετάσεις είναι ότι οι φετινές αλλαγές του υπουργείου Παιδείας, κάτω από το πρίσμα και της πανδημίας, θα ακολουθήσου ανοδικές τάσεις, ιδιαίτερα σε σχέση με τις βάσεις 2020.
Η άνοδος των βάσεων αναμένεται να παρουσιαστεί κυρίως σε χαμηλόβαθμα τμήματα κυρίως του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου και λιγότερο του 1ου αλλά και στα τμήματα των Πανεπιστημίων των δυο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.
alfavita.gr
Σχετικά Άρθρα
Μανούσος Μανουσάκης: Όλοι ήταν στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών για το τελευταίο «αντίο»
Δημήτρης Σούρας: Πλήθος κόσμου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών για το τελευταίο «αντίο»
Ειρήνη Μουρτζούκου: Αφέθηκε ελεύθερη, αναβολή για τις 28 Νοεμβρίου πήρε η δίκη της