Η Νερομάνα Αιτωλοακαρνανίας (Video)

Η Νερομάννα βρίσκεται στα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, στους βορειοδυτικούς πρόποδες του όρους Παναιτωλικό και βόρεια της λίμνης Τριχωνίδας.

  • Είναι κτισμένο σε περιοχή με πολλά νερά, στα οποία οφείλει το όνομά του και σε απόσταση 19 χλμ. δυτικά από το Αγρίνιο. Το χωριό διαθέτει κέντρα εστίασης και δυνατότητες διαμονής. Αξιοθέατα θεωρούνται οι καταρράκτες και οι πέτρινες βρύσες του.

Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα με το όνομα Σομπονίκον το 1889 στο ΦΕΚ 251Α – 04/10/1889 να προσαρτάται στον τότε δήμο Παμφίας. Το 1920 αποσπάται και αποτελεί ξεχωριστή κοινότητα. Το 1927 μετονομάστηκε σε Νερομάνα και το 1940 διορθώθηκε σε Νερομάννα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης, μαζί με τη Βαρειά, τη Δογρή και το Κρύο Νερό αποτελούν την Τοπική Κοινότητα Νερομάννας που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Παραβόλας του δήμου Αγρινίου και σύμφωνα με την απογραφή 2011 ως κοινότητα έχει πληθυσμό 479 κατοίκους, ενώ ως οικισμός 118.

Το χωριό ανήκει στην ενορία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και κάθε 6 Αυγούστου πραγματοποιείται πανηγύρι.

Σε απόσταση 1,5 χλμ. από το χωριό Νερομάννα και 1 χλμ. περίπου βορειοανατολικά της Δογρής, πάνω σε ένα λόφο ύψους 400 μ., με το τοπωνύμιο Παλιομανάστρο ή Παλιομονάστηρο, σώζονται τα ερείπια μιας αρχαίας οχυρωμένης πόλης, πιθανόν του αρχαίου Φιστύου. Ανάμεσα στα ερείπια υπάρχει το ερειπωμένο μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων.