Νίκος Πανταζόπουλος, στον Antenna Star: «Οι καταναλωτές να εμπιστευθούν την τοπική αγορά» (Ηχητικό)

Στον Antenna Star 103.5 και στην εκπομπή του Λευτέρη Τηλιγάδα, με τίτλο «Άκου τώρα, να δεις», που μεταδίδεται κάθε μέρα από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 9:00 έως τις 10:00 το πρωί, φιλοξενήθηκε ο προϊστάμενος του τμήματος Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, κ. Νίκος Πανταζόπουλος, ο οποίος μας πληροφόρησε για τους ελέγχους και την λειτουργία της αγοράς τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Αναφέρθηκε στη συμμετοχή του τμήματος του οποίου προΐσταται στα μεικτά κλιμάκια ελέγχου, τα οποία στελεχώνονται από ελεγκτές του τμήματος εμπορίου του Αγρινίου, της διεύθυνσης υγιεινής, της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής και κατά περίπτωση της αστυνομίας, τα οποία παρακολουθούν τη εφαρμογή του αγρονομικού κώδικα και των λοιπών διατάξεων που καθορίζουν τη λειτουργεία της αγοράς, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του καταναλωτή στη διασφάλιση όρων ανταγωνισμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται τους αντίστοιχους κλάδους στη πάταξη της αισχροκέρδειας και του παραεμπορίου.

  • Η κίνηση την αγορά αυτές τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, είπε ο κ. Πανταζόπουλος είναι υποτονική. Λίγο ο καιρός, λίγο τα οικονομικά, φυσικά και η πανδημία, όπως είπε, δεν έχουν ζεστάνει ακόμα το αγοραστικό κλίμα. Στα αμνοερίφια παρατηρείται μια αύξηση από 30 έως 35%, παρατήρησε αφού το Πάσχα των καθολικών προηγήθηκε κατά πολύ με αποτέλεσμα να έχουμε μια πολύ μεγάλη κατανάλωση, μπήκαν επίσης στην αγορά χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, οι  οποίες αγόρασαν πολλά αμνοερίφια από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές να είναι πολύ μειωμένες, φέτος το Πάσχα είναι αργά με αποτέλεσμα τα υπάρχοντα προς διάθεση αμνοερίφια να είναι λιγότερα και τέλος, όσο και να μην θέλουμε να το δεχτούμε οι κτηνοτρόφοι είναι λιγότεροι από άλλες εποχές.

Όλα αυτά επισήμανε  θα διαμορφώσουν την τιμή του ολόκληρου αρνιού από 10 με 10,50 ευρώ έως 11 με 11,50 ευρώ, το τεμαχισμένο αρνί θα πάει περίπου ένα ευρώ παραπάνω και τα κατσίκια θα πάνε κάπου στο ένα ευρώ παραπάνω αντίστοιχα.

Για κάθε πρόβλημα που θα εντοπίσει κάποιος στην αγορά, είπε ο κ. Πανταζόπουλος, μπορεί να ενημερώνει το τμήμα εμπορίου της Περιφέρειας στο τηλέφωνο 26413 63600 ή την Ελληνική Αστυνομία.

  • Κλείνοντας ο κ. Πανταζόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει οι καταναλωτές να εμπιστευθούν την τοπική αγορά. «Να εμπιστευθούν τους “δικούς τους ανθρώπους”, τον επαγγελματία που ψωνίζουν όλα τα χρόνια σε καθημερινή βάση, να μην παραπλανηθούν από χαμηλές τιμές, να είναι προσεκτικοί όταν βλέπουν μια πολύ χαμηλή τιμή, να ελέγχουν την ποιότητα των προϊόντων που παίρνουν, τις ημερομηνίες και κυρίως, το αν οι τιμές που γράφονται στο ράφι ανταποκρίνονται  σε αυτές που έχουν “χτυπηθεί” στις αποδείξεις».

Ακούστε όλη την συζήτηση με τον κ. Πανταζόπουλο στο ηχητικό που ακολουθεί.