Συστατικά
Για τη σάλτσα μανιταριών
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κιλό μανιτάρια champignon
- 1 στικ σέλερι
- 50 γρ. κρασί λευκό
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- αλάτι
- πιπέρι
Για τις μελιτζάνες
- 2 μελιτζάνες
- αλάτι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/4 ματσάκι βασιλικό
Για την επικάλυψη
- 800 γρ. πατάτες, βρασμένες
- 50 γρ. μαργαρίνη
- αλάτι
- πιπέρι
- 200 γρ. γάλα σόγιας
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη σάλτσα μανιταριών
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα βάζουμε στο καυτό τηγάνι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να καραμελώσουν.
- Βάζουμε τα μανιτάρια στο μπλέντερ σε δόσεις και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μικρά κομμάτια, όχι πουρές και τα βάζουμε στο τηγάνι.
- Κόβουμε το σέλερι σε μικρά κομμάτια, το βάζουμε στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά σοτάρουμε 15-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία.
- Προσθέτουμε το κρασί και μόλις εξατμιστεί βάζουμε τον πελτέ και σοτάρουμε.
- Βάζουμε τη ζάχαρη, τη ντομάτα κονκασέ, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά.
Για τις μελιτζάνες
- Τοποθετούμε μια γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές εγκάρσιες φέτες και βάζω αλάτι, πιπέρι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Βάζουμε τις μελιτζάνες στην καυτή γκριλιέρα και ψήνουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Για τη σύνθεση
- Απλώνουμε ελαιόλαδο σε ένα ταψί 32×25 εκ. και στρώνουμε τις φέτες από τις μελιτζάνες. Κρατάμε στην άκρη 6 μελιτζάνες.
- Στρώνουμε πάνω από τις μελιτζάνες τη σάλτσα μανιταριών, τον βασιλικό ψιλοκομμένο και ραντίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Για την επικάλυψη
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
- Αφού έχουμε βράσει και έχουμε σουρώσει καλά τις πατάτες για να εξατμιστεί όλη η υγρασία, τις βάζουμε όσο είναι ζεστές σε ένα μπολ και πιέζουμε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.
- Προσθέτουμε τη μαργαρίνη, πιπέρι, αλάτι, το γάλα σόγιας, το μοσχοκάρυδο και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Απλώνουμε πάνω από τη σάλτσα των μανιταριών, καλύπτουμε με τις 6 φέτες μελιτζάνας που είχαμε στην άκρη, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
akispetretzikis.com
Σχετικά Άρθρα
«Η Μαρία που έγινε Κάλλας»: Όσα θα δούμε 20 και 21 Ιανουαρίου στην Ε.Ρ.Τ.
«MasterChef»: Ο πιο ανατρεπτικός διαγωνισμός μαγειρικής ξεκινά!
«Η Παραλία»: Ένταση ανάμεσα σε Γράντο και Κερασία – Περιλήψεις (20-23/01)