Ντίνα Κατσαρή στο Antenna-Star.gr: Η οικογένειά μου είναι η μεγάλη μου «ήρεμη δύναμη»

Ντίνα Κατσαρή: «Η οικογένειά μου όλα αυτά τα χρόνια είναι η μεγάλη μου «ήρεμη δύναμη» και τους χρωστάω πολλά. Η στήριξη τους, η γνώμη τους, η αγάπη τους, ακόμη και η κριτική τους με βοήθησαν να γίνομαι καλύτερη.».

Η σημερινή μου καλεσμένη δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Όλοι γνωρίζουμε τη δραστήρια και δυναμική αυτή γυναίκα που επί σειρά ετών εργάστηκε ακούραστα και με συνέπεια και αγάπη για την πόλη μας και τους ανθρώπους της. Δεν θα ήταν υπερβολή αν θα έλεγα ότι την θυμάμαι να βρίσκεται παντού, σε κάθε πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική, επαγγελματική δραστηριότητα… Αεικίνητη και ακούραστη, κοντά στην τοπική κοινωνία. Αφοσιωμένη στο έργο της, με μια προσωπικότητα που ακτινοβολούσε και σου ενέπνεε εμπιστοσύνη. Και τότε και τώρα.

Γνωρίζοντάς την από κοντά, αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η ευθύτητα και η αμεσότητά της, τα οποία σε συνδυασμό με την ευγένεια και την πνευματική της καλλιέργεια, συμπληρώνουν άψογα το πάζλ της όμορφης εικόνας που είχα ήδη στο μυαλό μου για εκείνη.

Η κ. Ντίνα Κατσαρή – Μαυραγάννη είναι Περιφερειακή Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας από το 2019.

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο Αγρίνιο.

Είναι πτυχιούχος του Τ.Ε.Φ.Α.Α του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Κοινωνική Ιατρική-Παιδοψυχιατρική.

Εργάστηκε στο Υπουργείο Παιδείας, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση επί 29 συναπτά έτη, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού από το 1999-2014, ως απλή Δημοτική Σύμβουλος αρχικά και στη συνέχεια ως Πρόεδρος των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, της Δημοτικής Φιλαρμονικής, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αγρινίου, της Παπαστρατείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από το 2005-2014 θήτευσε Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αγρινίου και από το 2007-2014 Αναπληρωτής Δήμαρχος Αγρινίου.

Τις δύο τελευταίες τετραετίες εξελέγη πρώτη Δημοτική Σύμβουλος Αγρινίου.

Είναι παντρεμένη με τον οδοντίατρο Μαυραγάνη Θεόδωρο και μητέρα δύο γιών.

Συνέντευξη στη Νάντια Μπούτα

 • Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την Πολιτική και πιο συγκεκριμένα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Η αρχή της συμμετοχής μου στα κοινά, ξεκίνησε στα φοιτητικά χρόνια. Χρόνια έντονης  πολιτικοποίησης, έντονων πολιτικών ζυμώσεων και διεργασιών, με ενεργό και δυναμικό φοιτητικό κίνημα, τότε που πιστεύαμε ότι θα «αλλάξουμε» τον κόσμο.

Κατόπιν ήρθε η συμμετοχή μου στο συνδικαλιστικό όργανο των Εκπαιδευτικών Β’ θμιας Εκπαίδευσης  και ως φυσική συνέχεια ακολούθησε (ούσα μόνιμη κάτοικος Αγρινίου πλέον) η ενασχόλησή μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού.

Ξέρετε, ήταν κάτι πού ήρθε από μόνο του, δεν το επεδίωξα. Απλά όλα τα χρόνια μετά την επιστροφή μου στα πάτρια, είχα παρουσία ως ενεργός πολίτης.  

 • Ποιες δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει -ως γυναίκα- στην πολιτική σταδιοδρομία σας σε έναν κυρίως ανδροκρατούμενο χώρο;

Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι πέρα από τις προσωπικές μου δυσκολίες. Αφορά στο σύνολο των Ελληνίδων γυναικών που συμμετέχουν στα κοινά ακόμη και σήμερα. Έγκειται στο γεγονός ότι για να πείσει μια γυναίκα για την ικανότητα της θα πρέπει να δουλέψει πολλαπλάσια και ακόμη περισσότερο, από ένα άνδρα.Και αφού το καταφέρει αυτό σίγουρα δεν θα εισπράξει αυτό που της αντιστοιχεί ως επιβράβευση του κόπου της. Οι αριθμοί άλλωστε αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Π.χ. στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, πανελλαδικά οι γυναίκες υποψήφιοι δήμαρχοι ήταν το 11%. Το ποσοστό των εκλεγμένων Βουλευτών – γυναικών σήμερα είναι 21,6%  και των γυναικών – Υπουργών 10%. Δεν αναφέρομαι στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, γιατί δια νόμου ισχύει η ποσόστωση. Νομίζετε ότι τα παραπάνω νούμερα  επιδέχονται πολλαπλής ανάγνωσης; θα ήμουν πραγματικά ευτυχής αν μπορούσα να την κάνω.                                                                                                                    

 • Έχετε υπηρετήσει από το 1999 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, με συνέπεια και υπευθυνότητα, και έχετε συμβάλλει δυναμικά στη βελτίωση του βιοτικού, πνευματικού, αλλά και Πολιτιστικού επιπέδου του τόπου μας. Πόσο «βαριά» ήταν αυτή η ευθύνη και πώς ανταμειφθήκατε ως άνθρωπος μέσα από την πολυετή παρουσία σας στον χώρο;

Η αίσθηση της ευθύνης όντως ήταν μεγάλη, αλλά ποτέ δεν την ένιωσα  βαριά. Γιατί είχα το προνόμιο να υπηρετήσω τον τόπο μου. Τον τόπο που γεννήθηκα, που μεγάλωσα, που κατοικώ, που ζω, που μεγάλωσα τα παιδιά μου. Βίωνα την όποια θέση ευθύνης και δούλευα μέσα από τα μάτια, τις ανάγκες και τα θέλω που έχει ο κάθε δημότης για τον τόπο που ζει. Και αυτό σου δίνει μοναδική ενέργεια και δύναμη, γιατί εμπεριέχει την αγάπη για τον τόπο σου.

Και η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου, είναι όλη αυτή η αγάπη που μου επεστράφη από τους συνδημότες μας πολλαπλά. Είναι αυτές οι ζεστές καλημέρες που ακούω, όταν περπατώ στους δρόμους του Αγρινίου ακόμη και σήμερα που δεν έχω θέσεις ευθύνης.

 • Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιους κορυφαίους σταθμούς αυτής της διαδρομής;

Ξέρετε, μετά από τόσα χρόνια η αποτίμηση των κορυφαίων σταθμών είναι σίγουρα πιο αντικειμενική και συνάμα πιο συναισθηματική. Σε καθαρά ανθρώπινο επίπεδο η πρωτιά επί δύο τετραετίες στην προτίμηση των συμπολιτών μας, με γεμίζει συγκίνηση και τους ευχαριστώ ακόμη μια φορά και σήμερα για αυτό.

 Από την άλλη, σε πολιτικό επίπεδο νομίζω ότι η δουλειά των συνεργατών μου και εμού στα θέματα του Πολιτισμού στο Αγρίνιο, είναι γεμάτη σταθμούς… (Λειτουργία Δημοτικού Κινηματογράφου σε καθημερινή  βάση, επαναλειτουργία Κινηματογραφικής Λέσχης, αφιερώματα με ταινίες  τέχνης για παιδιά και εφήβους, Μαθητικό  Φεστιβάλ Θεάτρου, Δημοτική Πινακοθήκη, Δημοτική Γλυπτοθήκη, Εικαστικοί Κύκλοι, Λέσχη Ανάγνωσης, γιορτές Χριστουγέννων κ.α.), σταθμοί που καθόρισαν την πορεία του πολιτιστικού γίγνεσθαι στο Αγρίνιο. Και σήμερα μπορώ να το λέω, ότι είμαι περήφανη για αυτά που κατέκτησε η πόλη μας, και σήμερα θεωρούνται δεδομένα στοιχεία της ταυτότητας της.

 • Ποιες είναι οι αρμοδιότητες σας στην Περιφέρεια;

Όπως γνωρίζετε από το 2019, είμαι Περιφερειακή Σύμβουλος. Είμαι τακτικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής η οποία, αποτελεί πλέον (δυστυχώς) το κέντρο των αποφάσεων τόσο σε επίπεδο Δήμου, όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας, κατόπιν της «υποβάθμισης» των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων με νομοθετικές ρυθμίσεις από την σημερινή Κυβέρνηση.

 • Πείτε μου κάποια πράγματα για την οικογένειά σας. Η οικογένειά σας σάς έχει στηρίξει στις μέχρι τώρα επιλογές σας;

Είμαι παντρεμένη και έχω δύο γιούς. Η οικογένειά μου όλα αυτά τα χρόνια είναι η μεγάλη μου «ήρεμη δύναμη» και τους χρωστάω πολλά. Η στήριξη τους, η γνώμη τους, η αγάπη τους, ακόμη και η κριτική τους με βοήθησαν να γίνομαι καλύτερη.

 • Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να συνδυάσει οικογενειακή ζωή και καριέρα και μάλιστα από ένα πολύ «απαιτητικό» πόστο;

Η ίδια η ερώτηση σας κατά ένα τρόπο, περιέχει και την απάντηση. Η γυναίκα στην Ελλάδα πρέπει να συνδυάσει οικογενειακή ζωή, καριέρα και πολλούς ρόλους ακόμη ταυτόχρονα.

Και αυτό θέλει πράγματι πολύ κόπο, πολλή οργάνωση και τρόπο, ώστε να έχει επιτυχή αποτελέσματα.

Αν θέλαμε να δώσουμε πρόσωπο στην «οικονομία του χρόνου», αυτό θα ήταν της Ελληνίδας γυναίκας, που είναι ταυτόχρονα σύζυγος, μάνα ,νοικοκυρά, εργαζόμενη και ασχολείται και με τα κοινά χωρίς να υπολείπεται σε κανένα ρόλο.

 • Ποια «εφόδια» έχετε δώσει ως μητέρα στα παιδιά σας σήμερα, προκειμένου να τα βοηθήσετε να πετύχουν τους στόχους τους;

Τα  «εφόδια» που έδωσα στα παιδιά μου, είναι ακριβώς αυτά που μού είχαν δώσει οι γονείς μου. Να είναι εργατικοί, δίκαιοι, διεκδικητικοί, και να κυνηγούν τα όνειρά τους και τους στόχους τους.

Οι παραπάνω «αποσκευές» μαζί με την αγάπη μπορούν να τους εξασφαλίσουν μια καλή και γεμάτη ζωή.

 • Έχετε εργαστεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση επί 29 συναπτά έτη από όπου και συνταξιοδοτηθήκατε. Η σημερινή γενιά, αυτή που μεγαλώνει με τα tablets και τα κινητά, θεωρείτε ότι είναι πιο ευτυχισμένη από την αποκαλούμενη «γενιά της αλάνας»;

Νομίζω ότι η ευτυχία δεν έχει γενιές. Είναι μία και ΜΟΝΑΔΙΚΗ. Απλά εκφράζεται και με τα χαρακτηριστικά του χρόνου, που μεγαλώνει η κάθε γενιά. Η σημερινή γενιά, είναι γενιά των media και της εικόνας, αλλά αγαπάει , πονάει, χαίρεται, αγωνιά, ονειρεύεται όπως και εμείς που ήμασταν γενιά της άμεσης επικοινωνίας και της αλάνας.

Και αυτό νομίζω δε θα αλλάξει ποτέ.

 • Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι μεγαλύτερες αξίες στη ζωή μας σήμερα; Κατά πόσο ο σύγχρονος άνθρωπος τις σέβεται;

Η  μεγαλύτερη αξία εξακολουθεί να παραμένει ο άνθρωπος. Και κατά συνέπεια, ότι  συναρτά την ποιότητα της  ζωής του. Υγεία, ειρήνη, δικαίωμα στη μόρφωση και στη δουλειά, δικαιοσύνη, ισονομία, αξιοκρατία, αγάπη.

Ακόμη και σήμερα ο αγώνας  για σεβασμό σε αυτές τις αξίες είναι ανεκπλήρωτος και διαρκής.

 • Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να αλλάξει στη χώρα μας;

Η μεγαλύτερη μάχη στη χώρα μας αφορά στο «αυτονόητο» νομίζω. Να δούμε την αλήθεια κατά πρόσωπο και να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη που μας αντιστοιχεί, χωρίς λαϊκισμούς, άνω και κάτω τελείες.

 • Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας; Υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες με τις οποίες θα θέλατε να ασχοληθείτε;

Οι αγάπες μου είναι παλιές και δεδομένες πλέον. Κινηματογράφος, διάβασμα, Παναιτωλικός , μπάσκετ (φίλαθλος), καλοί φίλοι και μετά την πανδημία καθημερινά  περπάτημα η τρέξιμο.

 • Ποιοι είναι οι στόχοι σας και οι φιλοδοξίες σας για το μέλλον;

«Φιλοδοξώ» να είμαστε γεροί, να ζήσω τις χαρές των παιδιών μου και των ανθρώπων που αγαπώ, να ξαναβρεθούμε και να ξανα- αγκαλιαστούμε χωρίς φόβο και αποστάσεις.

Όσο αφορά τη συμμετοχή μου στα κοινά… ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός. Το 2014 δεν ήμουν καν υποψήφια. Το 2019  έκρινα ότι η επιστροφή μου είχε νόημα. Στο απώτερο μέλλον αν χρειαστεί και μπορώ να φανώ χρήσιμη θα είμαι παρούσα.


Agrinio365 Media Group (Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr)

Συνέντευξη: Νάντια Μπούτα