Ντομάτες γεμιστές

Συστατικά

ντομάτες
αλάτι
πιπέρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
κρεμμύδι
100 γρ. ρύζι γλασέ
350 γρ. νερό
1 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
2 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα
100 γρ. φέτα
φέτες ψωμί
φύλλα δυόσμου

Μέθοδος Εκτέλεσης

Πλένουμε τις ντομάτες και κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι το καπάκι από τη βάση τους, όχι από το κοτσάνι. Είναι καλύτερο να κόψουμε αυτήν την πλευρά γιατί χωράει περισσότερη γέμιση.
Με ένα κουταλάκι αδειάζουμε προσεκτικά τις ντομάτες από τη σάρκα τους. Προσπαθούμε να μη δημιουργήσουμε τρύπες και φύγει η γέμιση όσο θα τις ψήνουμε.
Βάζουμε τη σάρκα από τις ντομάτες σε ένα μπολ και ψιλοκόβουμε τα κομμάτια που ίσως είναι μεγαλύτερα.
Τοποθετούμε τις ντομάτες στο ταψί ακουμπώντας τες από τη μεριά του κοτσανιού.
Αλατοπιπερώνουμε τις ντομάτες και πασπαλίζουμε με το μισό ελαιόλαδο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε και σοτάρουμε το ρύζι για 1 λεπτό ακόμα.
Προσθέτουμε τη σάρκα από τις ντομάτες ώστε να σβήσουμε το μείγμα.
Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και προσθέτουμε το νερό, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει το νερό.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον δυόσμο.
Ανακατεύουμε τη γέμιση με ένα κουτάλι και τη μοιράζουμε στις ντομάτες.
Αν περισσέψει γέμιση, δεν την πετάμε, τη ρίχνουμε και αυτή μέσα στο ταψί.
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα τα γεμιστά.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και σερβίρουμε με φέτα, φέτες ψωμιού και πασπαλίζουμε με φύλλα δυόσμου.
akispetretzikis.com