Ντοματόπιτα με κεφαλογραβιέρα, μοτσαρέλα και ελιές

Υλικά

  • 1 πακέτο ζύμη κουρού
  • 500 γρ. ντοματίνια φρέσκα κομμένα στη μέση
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 400 γρ. μοτσαρέλα
  • 300 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • ½ ματσάκι βασιλικός ψιλοκομμένος
  • 8 ελιές Καλαμών κομμένες στη μέση
  • 4 αυγά
  • λίγο ελαιόλαδο για το ταψί και το ψήσιμο
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβετε. Τα βράζετε σε  αλατισμένο νερό για 5. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στο σουρωτήρι να κρυώσουν. Τα πιέζετε με τα χέρια σας για να στραγγίσουν τελείως και τα αδειάζετε σε ένα μπολ.
  2. Τρίβετε τα τυριά, τα ρίχνετε στο μπολ με τα κρεμμύδια και προσθέτετε το βασιλικό, τα αυγά χτυπημένα και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε πολύ καλά. (Αν η γέμιση είναι υδαρής προσθέτετε λίγο σιμιγδάλι ή τραχανά).
  3. Αλείφετε με ελαιόλαδο τον πάτο και τα τοιχώματα ενός στρογγυλού ταψιού. Στρώνετε το ένα φύλλο κουρού στο ταψί και το τρυπάτε με ένα πιρούνι. Προσθέτετε τη γέμιση που ετοιμάσατε και την απλώνετε σε στρώση ομοιόμορφη. Σκορπίζετε στη γέμιση  τα ντοματίνια και τις ελιές. Σκεπάζετε την πίτα με το δεύτερο φύλλο ζύμης κουρού.
  4. Γυρίζετε τις άκρες από τα δύο φύλλα που περισσεύουν προς την επιφάνεια της πίτας πιέζοντας με τα δάχτυλα  (καλύτερα βρεγμένα ) για να κολλήσουν.  Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με λίγο λάδι ή βούτυρο και τη χαράζετε σε μερίδες για να διαφεύγει ο ατμός καθώς ψήνεται.
  5. Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° C στη χαμηλή σχάρα του φούρνου για 50′ περίπου. Τα τελευταία 10 λεπτά ψησίματος, κατεβάζετε το ταψί στην κάτω πλευρά του φούρνου για να ψηθεί καλά η βάση.

ethnos.gr