Ντοματόρυζο με ψητά ντοματίνια

Συστατικά

Για τα ντοματίνια
500 γρ. ντοματίνια
αλάτι
πιπέρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
5 κλ. θυμάρι
2 σκ. σκόρδο, ολόκληρες
Για το ντοματόρυζο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
300 γρ. ρύζι καρολίνα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
100 γρ. κρασί λευκό
400 γρ. ντομάτες, τριμμένες
800 γρ. νερό, βραστό
1 κ.σ. ζωμό λαχανικών σε βαζάκι
αλάτι
πιπέρι
2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
1/2 ματσάκι βασιλικό, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
Για το σερβίρισμα
φύλλα βασιλικού
ελαιόλαδο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα ντοματίνια
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
Βάζουμε τα ντοματίνια σε ένα ταψί.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, το θυμάρι και τις σκελίδες σκόρδου.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να μαλακώσουν τα ντοματίνια.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Για το ντοματόρυζο
Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί.
Προθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το θυμάρι, και αφήνουμε για 6-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέτουμε το ρύζι, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Αυτό θα βοηθήσει στο να μη λασπώσει το ρύζι.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το μισό από το βραστό νερό, τον κύβο λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα και -αν χρειαστεί- προσθέτουμε λίγο από το υπόλοιπο καυτό νερό, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να δέσει το ντοματόρυζο, για περίπου 13-15 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μισά ψητά ντοματίνια, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, τη ρίγανη και τον βασιλικό, και ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα.
Μοιράζουμε το ντοματόρυζο σε πιάτα, γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα ψητά ντοματίνια από πάνω, και πασπαλίζουμε με φύλλα βασιλικού και λίγο ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε.