Ο Α. Τσώλης στον Antenna Star για την θνητότητα στη Μ.Ε.Θ. του Αγρινίου (Ηχητικό)

Στο στούντιο του Antenna Star 103.5 και την εκπομπή του Λευτέρη Τηλιγάδα «Άκου τώρα να δεις», που μεταδίδεται κάθε μέρα από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 9:00 έως τις 10:00 το πρωί, φιλοξενήθηκε σήμερα το πρωί, ζωντανά, ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου, κ. Αντρέας Τσώλης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούσαν στην θνησιμότητα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της νοσηλευτικής μονάδας Αγρινίου και την πρόσφατη παραίτηση του από τη διοίκηση του Νοσοκομείου.

«Υπάρχει μια δικαστική διερεύνηση των ευθυνών», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσώλης, «την οποία πρέπει να σεβαστούμε όλοι. Αν μη τι άλλο, τα πράγματα θα έπρεπε να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Πρώτα διερευνάς και κατόπιν αποδίδεις την οποιαδήποτε ευθύνη ή την οποιαδήποτε υπόνοια περί καθυστερήσεων, ελλείψεων και οτιδήποτε. Άλλωστε η πρώτη ανακοίνωση, που εκδόθηκε από την Υ.ΠΕ., ανέφερε ότι πρώτα θα διερευνήσουμε και κατόπιν θα αποδοθούν ευθύνες».

Στη συνέχει και αφού αναφέρθηκε στον τρόπο της επιλογής του για τη θέση του διοικητή του Νοσοκομείου επεσήμανε ότι: «εν μέσω κορωνοϊού, τον Αύγουστο του 2020, υποβλήθηκα και στην διαδικασία της αξιολόγησης από επιτροπή του υπουργείου η οποία αποτελούνταν από πάρα πολλά άτομα ανάμεσα στα οποία ήταν επιστήμονες ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, ο διοικητής του ΕΚΑΒ και κρίθηκα ικανός να συνεχίσω. Αυτά προς άρση κάθε αμφιβολίας σε ότι αφορά το πρόσωπο μου και τις ικανότητες μου. Εάν τον Αύγουστο το υπουργείο με είχε κρίνει ανεπαρκή θα με είχε διώξει και μάλιστα αζημίως».

Στη συνέχεια δήλωσε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη η οποία όπως είπε «θα βγάλει τα συμπεράσματα της για το ποιος έκανε, τι, για το ποιος γνώριζε και τι δεν έπραξε για να αποδοθούν οι οποίες παραλείψεις ή ευθύνες».

«Στις 29/10, που είχε ξεκινήσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας» είπε στη συνέχεια, «υπήρξε έγγραφο και προς την Υ.ΠΕ. σχετικά με την  προετοιμασία της πανδημίας για  την αντιμετώπιση της covid, όπου μεταξύ άλλων αναφερόμαστε και στις δυνατότητες της Μ.Ε.Θ. για την νοσηλεία. Δεν μπορούσε», υπογράμμισε, «σε κάποια νοσοκομεία να δίνονται μάχες και εμείς να επικαλούμαστε την οποιαδήποτε χρόνια έλλειψη προσωπικού και να λέμε ότι εμείς, θα μείνουμε έξω από το παιχνίδι για να ψάχνουν οι συμπολίτες μας να βρουν ένα κρεβάτι να νοσηλευτούν σε όμορα νοσοκομεία ή αλλού».

Σε ερώτηση μας αν ενημερωνόταν σε καθημερινή βάση για τους θανάτους στην ΜΕΘ, ο κ. Τσώλης, απάντησε:

«Βεβαίως. Παρουσιάστηκα βέβαια σαν ένας διοικητής που δεν ήξερε τίποτα αυτή είναι μεγάλη διαστρέβλωση. Και ενημερωνόμουν, και ρώταγα φυσικά κάθε μέρα στη ΜΕΘ, και εισέπραττα την  ωδίνη των ανθρώπων εκεί και των γιατρών και των νοσηλευτών, πλην όμως αυτοί οι θάνατοι αιτιολογούνταν με ιατρικούς όρους και με συγκεκριμένοι αιτιολογία. […] Σε πραγματικό χρόνο ενημερωνόμουν και εγώ και ο Διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ».

Στο ηχητικό που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του πρώην διοικητή, ο οποίος εκτός από την θνησιμότητα στην ΜΕΘ, αναφέρεται και στον μοριακό αναλυτή αλλά και στον μαγνητικό τομογράφο, ο οποίος ακόμα δεν λειτουργεί.