O Χρήστος Γαλλιάς για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών

Ρύθμιση οφειλών σε Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού

  • Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών (ν.4738/2020 α.5 επ.), παρέχει τη δυνατότητα σύναψης διμερούς συμφωνίας ρύθμισης με το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, έως 240 δόσεις.

Ο νόμος ορίζει, ότι εφόσον με τη σύμβαση ρύθμισης, ο οφειλέτης καθίσταται βιώσιμος ή  αξιόχρεος και τα έσοδα του Δημοσίου ή του Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι τουλάχιστον ίδια, με τα εκτιμώμενα έσοδα που θα ανακτήσει το Δημόσιο ή ο Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, σε περίπτωση πτώχευσης του οφειλέτη και ταυτόχρονα τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι του άρθρου 22 Ν. 4738/2020, τότε το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οφείλουν να προτείνουν στον οφειλέτη, ο καθένας ξεχωριστά, τη σύναψη διμερών συμβάσεων αναδιάρθρωσης-ρύθμισης οφειλών.

Τι παρατηρείται στην πράξη:

Στην πράξη παρατηρείται, ότι το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, καταθέτουν συχνά πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών σε οφειλέτες, όταν η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού αποβεί άκαρπη, χωρίς δηλαδή να κατατεθεί πρόταση αναδιάρθρωσης από τις τράπεζες.

Πώς ρυθμίζονται οι οφειλές προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης:

Με αυτό τον τρόπο, ακόμη και χωρίς την συμφωνία των τραπεζών, παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες, να ρυθμίσουν σε βάθος εικοσαετίας τα χρέη τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς η ρύθμιση μπορεί να φτάσει μέχρι τις 240 δόσεις.

Ποιοι οφειλέτες εντάσσονται στη σύναψη διμερούς συμφωνίας ρύθμισης οφειλών με το δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης:

Στη διαδικασία εντάσσονται οι οφειλέτες, οι οποίοι:

α) i. έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά δεν έχουν οφειλές σε χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, εταιρείες Leasing κλπ) ή

  1. έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και σε χρηματοδοτικούς φορείς, αλλά το 90% των συνολικών οφειλών τους στο Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και χρηματοδοτικούς φορείς, οφείλεται σε έναν χρηματοδοτικό φορέα ή

iii. η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών του αιτούντος, περατώθηκε ως άκαρπη, λόγω μη εμπρόθεσμης κατάθεσης πρότασης ρύθμισης από τους χρηματοδοτικούς φορείς και ταυτόχρονα

β) το σύνολο των οφειλών τους προς το Δημόσιο, ή/και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και τους χρηματοδοτικούς φορείς κατά περίπτωση, υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ανά πιστωτή.

Συμπέρασμα:

Συμπερασματικά, κάποιος που έχει οφειλές τόσο σε τράπεζες όσο και στο Δημόσιο/Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, στην πράξη μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης μέχρι και σε 240 δόσεις, ακόμα και εάν δεν του υποβληθεί πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών από τις τράπεζες, δηλαδή ακόμη και αν δεν συμφωνήσουν οι τράπεζες στην ρύθμιση του χρέους του.

Χρήστος Γαλλιάς

Δικηγόρος

τηλ.2641306397

www.gmlawyers.gr