Ο Δ. Πολιτόπουλος στον Antenna Star: Αυτόνομη κάθοδος των «Οικολόγων Πράσινων» στις εκλογές (Ηχητικό)

Ο Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Δημήτρης Πολιτόπουλος φιλοξενήθηκε σήμερα στον Antenna Star 103.5 και στην εκπομπή «Με υπογραφή» του Σωκράτη Τσόμπου και μίλησε για τις πολιτικές θέσεις του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων και την κυκλική οικονομία.

«Θέλουμε από τους πολίτες να συνεργαστούν μαζί μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού την κλιματική κρίση. Να προωθήσουμε και να εισάγουμε τις αρχές της κυκλικής οικονομίας αξιοποιώντας όλα τα τεχνοοικονομικά εργαλεία που προωθεί και χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Να στηρίξουμε την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία ως τον τρίτο οικονομικό πόλο που μπορεί αποτελεσματικά να συνεισφέρει στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ασθενέστερων οικονομικά συνανθρώπων μας, να βοηθήσουμε στη μείωση των φυλετικών και θρησκευτικών διακρίσεων αλλά και να προωθήσουμε τα ζητήματα φύλου. Κανείς δεν περισσεύει σε αυτόν τον αγώνα. Σκεφτόμαστε παγκόσμια, δρούμε τοπικά και οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο!»

Ακούστε, αναλυτικά, όλη τη συνέντευξη του κ. Πολιτόπουλου στον Antenna Star 103.5:

 

Βιογραφικό

Δημήτρης Πολιτόπουλος
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Τήνο και την Αιτωλοακαρνανία, αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο του Τορίνο – Ιταλίας ως Αρχιτέκτονας-Μηχανικός. Διετέλεσε βοηθός καθηγητή στην έδρα της πολεοδομίας του Τορίνο στην Αρχιτεκτονική Σχολή, ενώ παράλληλα απέκτησε μεταπτυχιακό στη Συγκοινωνιολογία, από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου του Τορίνο, με θέμα: «Συγκοινωνιακές Τεχνικές».

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, ως ειδικός αναστηλωτής σημαντικών μνημείων, όπως το Ζάππειο Μέγαρο, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κ.ά. Παράλληλα, είχε έντονη συνδικαλιστική και πολιτική δράση ως εκπρόσωπος εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ από το 2012 μέχρι σήμερα είναι μέλος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Ιδρυτικό μέλος από το 2012 της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Καλλονή-Κελλιά» Τήνου, με σκοπό την αυτοδιαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών από την τοπική κοινωνία. Το εγχείρημα αυτό βραβεύτηκε ως καινοτόμο από το Εθνικό Ίδρυμα Τεκμηρίωσης το 2014. Σήμερα η ΚοινΣεπ είναι παράδειγμα προς μίμηση και γνωστή πανελλαδικά για την δράση της.

Στη συνέχεια, την πρώτη χρονιά της Κυβερνητικής συμμετοχής των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διετέλεσε σύμβουλος του Αναπληρωτή Περιβάλλοντος για θέματα διαχείρισης αποβλήτων και από τους βασικούς εισηγητές για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.) του 2015. Τον Οκτώβριο του 2016 ανέλαβε Πρόεδρος στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και συντέλεσε στην σύνταξη του νέου Νόμου για την Ανακύκλωση (4496/2017), που τροποποίησε τον νόμο 2939/2001, εισάγοντας νέα εργαλεία στο χώρο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας προκειμένου να είναι οι ΚΟΙΝΣΕΠ ανταγωνιστικές και βιώσιμες οικονομικά, όπως η τριμερής σύμβασης (Δήμος-Σύστημα-Κοινσεπ), τα Κέντρα Ανακύκλωσης και Εκπαίδευσης για τη Διαλογή Στην Πηγή (ΚΑΕΔΙΣΠ), τα Πράσινα Σημεία και ο διαχωρισμός των αποβλήτων σε τέσσερα ρεύματα (χαρτί –γυαλί-μέταλλα-πλαστικό). Εργάστηκε επίσης για την αναβάθμιση του ρόλου του ΕΟΑΝ, καθώς και για την αναγνωρισιμότητα και τη στελέχωση του, προκειμένου ο Οργανισμός να ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις των καιρών. Τέλος αγωνίστηκε για την καθιέρωση του θεσμού της κυκλικής οικονομίας.

Το 2019 εκλέχτηκε μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου και αναπληρωματικό μέλος στην Εκτελεστική Γραμματεία ενώ στο παρελθόν ήταν υποψήφιος σε δημοτικές και εθνικές εκλογές (στον Δήμο Ζωγράφου και στις Κυκλάδες).