Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, στη Βουλή, για την τροπολογία με τα καλλιτεχνικά πτυχία (Video)

«Η αντιστοίχιση των καλλιτεχνικών πτυχίων με το επίπεδο προσόντων πρέπει να μαρτυρά ότι πρόκειται για ανώτερη εκπαίδευση»

  • Ομιλία στο Νομοσχέδιο για τη Διαιτησία στο οποίο κατατέθηκε η τροπολογία που αφορά στους καλλιτέχνες και ειδικότερα το πεδίο εφαρμογής του ΠΔ 85/2022

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με το σημερινό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, διαμορφώνεται ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τη διεθνή εμπορική διαιτησία στην Ελλάδα.

Ρυθμίσεις με ιδιαίτερη αξία για εξωστρεφείς, εξαγωγικές επιχειρήσεις. Για επιχειρήσεις στο χώρο του εμπορίου και των νέων τεχνολογιών που πραγματοποιούν επενδύσεις στη χώρα μας.

Και τούτο διότι, η διαιτησία αποτελεί έναν γρήγορο και ευέλικτο τρόπο επίλυσης των διαφορών, ενώ ο έλεγχος των διαιτητικών αποφάσεων γίνεται από τα δικαστήρια.

Συνεπώς, οι διατάξεις του νομοσχεδίου που προωθούν τη διεθνή διαιτησία συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και στην προώθηση της ανάπτυξης της χώρας μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να επικεντρωθώ στην περίφημη τροπολογία αναφορικά με τους καλλιτέχνες και το πεδίο εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος 85/2022.

Δυστυχώς, το πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση δεν επιλύεται με την τροπολογία. Διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή τις διαπιστώσεις του Πρωθυπουργού για την παθογένεια στη σύνδεση των παραστατικών τεχνών με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Και αναρωτιέμαι, 4 χρόνια τώρα, τι έκανε η κυβέρνηση για να ανατρέψει αυτές τις διαπιστώσεις;

Τίποτα δεν έκανε. Αντίθετα, έφερε ένα προεδρικό διάταγμα με το οποίο είπε στους αποφοίτους των καλλιτεχνικών σχολών που έχουν λάβει ανώτερη εκπαίδευση ότι το κράτος τους εντάσσει στην κατηγορία ΔΕ και τους θεωρεί δηλαδή ουσιαστικά απόφοιτους Λυκείου.

Κύριε Υπουργέ, Αγαπητοί Συνάδελφοι, εδώ δεν είναι μόνο η μισθολογική διάσταση της υπόθεσης, είναι και η ψυχολογική ή και – αν θέλετε- και ηθική.

Οι καλλιτέχνες βλέπουν ένα κράτος που χρόνια τους εμπαίζει. Και τούτο διότι, τα προβλήματα στην κατάταξη των καλλιτεχνικών πτυχίων, δεν εμφανίστηκαν χθες.

Το προεδρικό διάταγμα, ανέφερε η Υπουργός κα Μενδώνη, δεν άλλαξε τη νομοθεσία. Η αλήθεια είναι όμως, ότι το Προεδρικό Διάταγμα, αποτύπωσε μια παθογένεια και προκάλεσε μεγάλα προβλήματα.

Η κυβέρνηση, πριν την έκδοση λοιπόν του Προεδρικού Διατάγματος, όφειλε να είχε διευθετήσει τη λύση. Γιατί αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση είναι να αλλάξει εν μια νυκτί το εκπαιδευτικό στάτους σε χιλιάδες ανθρώπους του Πολιτισμού.

Έχει ευθύνη η σημερινή κυβέρνηση, όσο κι αν προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση με τις εξαγγελίες για ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Σπουδών το 2025!

Έχει ευθύνη, διότι κατά την τελευταία 20ετία η Νέα Δημοκρατία ήταν 12 χρόνια στην κυβέρνηση με δικούς της υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού.

Παρόλ’ αυτά, η καλλιτεχνική εκπαίδευση έμεινε αδιαβάθμητη. Ας αφήσουν λοιπόν τα μαθήματα και τις διαπιστώσεις! Το ερώτημα εδώ είναι: Μπορείτε να κάνετε κάτι ουσιαστικό, κύριοι Υπουργοί, γι’ αυτούς τους ανθρώπους άμεσα και μάλιστα, πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής;

Σήμερα, οι καλλιτέχνες απεργούν και διεκδικούν όσα τους ανήκουν. Πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να τους ακούσει. Καλλιτέχνες και σχολές έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης του ΠΔ. Στράφηκαν στη Δικαιοσύνη για να υπερασπιστούν τους τίτλους σπουδών τους που εν μια νυκτί η κυβέρνηση τους μετέτρεψε σε κουρελόχαρτα.

Προφανώς και γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια σταθερή προσπάθεια εδώ και αρκετά χρόνια να αντιστοιχηθούν οι ελληνικοί τίτλοι σπουδών με τους αντίστοιχους στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο ΕΟΠΠΕΠ ως αρμόδιος οργανισμός συνεργάζεται με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό οργανισμό. Έχουμε πλέον τα 8 επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Από το 2008 υπήρχε η Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αντιστοίχιση τίτλων. Το 2015 επί Γαβρόγλου δημιουργήθηκε το Εθνικό Μητρώο Προσόντων και μετά φτάσαμε στον νόμο 4763/2020. Έκτοτε έχουν περάσει άλλα 2 χρόνια και η κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρει μια βιώσιμη λύση για τους καλλιτέχνες μας.

Η αντιστοίχιση όμως των καλλιτεχνικών πτυχίων με κάποιο επίπεδο προσόντων πρέπει να μαρτυρά ότι πρόκειται για ανώτερη εκπαίδευση.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εμείς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με αίσθημα ευθύνης και αναγνώρισης της σπουδαίας προσφοράς των καλλιτεχνών στον σύγχρονο πολιτισμό και ως Παράταξη που ιστορικά έχει στηρίξει τον Πολιτισμό, καταθέτουμε ένα σχέδιο προτάσεων και καλούμε όλους τους επαγγελματίες του Πολιτισμού να καταθέσουν τις απόψεις τους, ώστε να σχεδιάσουμε μια πλήρη νομοθετική πρόταση για την αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και κατοχύρωσης των καλλιτεχνών.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:
Ενεργοποίηση του ΕΟΠΠΕΠ για την πιστοποίηση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών.
Κατάταξη των καλλιτεχνικών πτυχίων στο πλαίσιο της αναγνώρισης ότι πρόκειται για ανώτερη εκπαίδευση.
Θεσμοθέτηση της εισαγωγής σε Παιδαγωγικά Τμήματα ή Τμήματα Θεατρολογίας των Πανεπιστημίων, με αναγνώριση των τριετών σπουδών του καλλιτεχνικού πτυχίου, έτσι ώστε οι καλλιτέχνες να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδαγωγική επάρκεια και διευρυμένες επαγγελματικές επιλογές.

Η Παράταξή μας συμπαραστέκεται στον αγώνα των καλλιτεχνών μας. Αυτοί είναι οι άξονες με βάση τους οποίους επεξεργαζόμαστε το σχέδιο που θα θέσουμε το επόμενο διάστημα. Απευθύνουμε, λοιπόν, ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους καλλιτέχνες και τους θεσμικούς εκπροσώπους τους, να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Κλείνοντας, να σημειώσω και με αφορμή τη σημερινή συζήτηση ότι η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες της Βουλής ουσιαστικά είναι η άλλη όψη της κακοποίησης των Θεσμών.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έσπευσε με την πρόταση μομφής να δώσει «πολιτικό σωσίβιο» στην Κυβέρνηση.

Και τώρα, η αποχή από τις ψηφοφορίες δεν μαρτυρά μια υπεύθυνη Αξιωματική Αντιπολίτευση. Είναι δείγμα ολοκληρωτικής νοοτροπίας. Οι μάσκες έπεσαν με κρότο με το σοβαρό ολίσθημα εις βάρος του κοινοβουλευτισμού.

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι οι δύο όψεις ενός νομίσματος. Δυο μοντέλα διακυβέρνησης, που απέτυχαν παταγωδώς στα κρίσιμα ζητήματα, όπως στην οικονομία, την παιδεία, την υγεία και τους θεσμούς. Οι εκλογές είναι κοντά και οι πολίτες να πάρουν θέση.

Ευχαριστώ».