Φόρο τιμής στην τρίτη ηλικία αποτίνει η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, που θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ για να επισημάνει τόσο τον σημαντικό ρόλο που η τρίτη ηλικία μέσα από την εμπειρία και τις γνώσεις της διαδραματίζει στην κοινωνία μας, αλλά και να αναδείξει τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει.
- Ειδικότερα, στην Ελλάδα λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και των χαμηλών δεικτών γονιμότητας, περισσότερα από ένα στα πέντε (22 %) άτομα, είναι ηλικίας 65 ετών και άνω, αναλογία που προβλέπεται να αυξηθεί σε περισσότερο από ένα τρίτο (34 %) έως το 2070.
Η 1η Οκτωβρίου είναι μια ευκαιρία να σταθούμε δίπλα στα άτομα τρίτης ηλικίας, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους, να εντοπίσουμε προβλήματα υγείας, που περνούσαν μέχρι πρότινος απαρατήρητα και δεν τους αποδίδαμε την δέουσα σημασία.
Όλοι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι αποζητούν και δικαιούνται την ζεστασιά, την φροντίδα και την αγάπη μας. Δικαιούνται να απολαύσουν τα ξεχωριστά προνόμια που έχει ο ρόλος της γιαγιάς ή του παππού.
Οι ηλικιωμένοι συμβάλλουν διαφορετικά στη ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη του παιδιού. Είναι αυτοί που θα πουν ιστορίες, που θα επιτρέψουν ένα γλυκό παραπάνω, ή που θα κάνουν μαζί με τα εγγόνια τους «ζαβολιές», γελώντας και συμφωνώντας ότι «δεν θα πουν τίποτα στην μαμά και στον μπαμπά». Είναι αυτοί, που έχοντας υπάρξει γονείς στο παρελθόν, δικαιούνται πλέον να ξενοιάσουν, να εμπιστευτούν τα παιδιά τους στο γονεϊκό ρόλο, και να απολαύσουν και λίγο τα εγγόνια τους.
Ο Δήμος Ξηρομέρου αναγνωρίζοντας, όχι μόνο την αυτή την ημέρα, αλλά και σε όλη την διάρκεια του χρόνου, αναδεικνύει την σημασία και το ρόλο των ηλικιωμένων σε όλο το φάσμα της προσωπικής, οικογενειακής και κοινωνικής τους ζωής.
Οι Ξηρομερίτες είναι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει με αξίες, οι οποίες τους συνοδεύουν για πάντα. Με τις ίδιες αξίες και την ίδια φροντίδα μεγαλώνουν και τις επόμενες γενιές. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μας μεγάλωσαν, μας διηγηθήκαν τις ιστορίες, τις δυσκολίες της υπαίθρου και τα γεγονότα που ίδιοι έζησαν, μας μετέδωσαν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας που διαφύλαξαν.
Γι αυτούς και για δεκάδες ακόμα λόγους, ο Δήμος μας μέσα από τα προγράμματα της υπηρεσίας Βοήθεια στο Σπίτι, παρέχει μια συστηματική οργανωμένη πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα.
Το πρόγραμμα έχει ως πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους ηλικιωμένους.
Άμεσος σκοπός θεωρείται η παροχή μέσων και η εύρεση τρόπων για την παραμονή τους στο φυσικό, οικογενειακό τους περιβάλλον, βελτιώνοντας τις συνθήκες για την ανάπτυξη της ποιότητας ζωής τους.
Έπειτα από την καταγραφή των αναγκών μπαίνει σε εφαρμογή ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα.
Ο κοινωνικός λειτουργός, ο νοσηλευτής, ο οικογενειακός βοηθός, ο φυσικοθεραπευτής, όλες οι ειδικότητες που χρόνια συνεργάζονται για την ομαλή και απρόσκοπτη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών, συντηρούν όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου τα ευπαθή άτομα να λαμβάνουν φροντίδα, ουσιαστική για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών τους.
Η ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη, η νοσηλευτική φροντίδα, η οικιακή καθαριότητα, η επικοινωνία με νοσηλευτικά ιδρύματα και υπηρεσίες σε συνδυασμό με την ενημέρωση και τη συνεργασία με την οικογένεια, θέτουν τη βάση και στη συνέχεια εξελίσσουν τη διασφάλιση του κατάλληλου περιβάλλοντος που κάθε ηλικιωμένος δικαιούται.
Ο Δήμος μας αφιερώνει αυτή την ημέρα με την σκέψη και το βλέμμα στον παππού και στην γιαγιά, μέσω των ΚΔΑΠ, γιορτάζοντας και δημιουργώντας υπεροχές κατασκευές για εκείνους, με πολύ αγάπη και φροντίδα.
Η δημοτική μας αρχή, από την πρώτη στιγμή, έδειξε ενδιαφέρον για τους ηλικιωμένους με δράσεις προαγωγής υγείας.
Δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους, διασφαλίζοντας την κοινωνική τους μέριμνα, δημιουργώντας νέες δομές προστασίας.
Σχετικά Άρθρα
Αιτωλοακαρνανία – Κακοκαιρία: Η ΕΛ.ΑΣ. για διακοπές κυκλοφορίας και αλυσίδες
Αιτωλικό: «Έφυγε» σε ηλικία 50 ετών η Σοφία Ντάλλα, πενθεί το Χρυσοβέργι
Κακοκαιρία στο Αγρίνιο: Έπεσαν δέντρα στη Γαβαλού