Ανάμεσα στην Ευρώπη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την Αμερική των φυλετικών διακρίσεων, ανάμεσα σε λαϊκούς ηγέτες και σε θύματα της κρατικής καταστολής, ανάμεσα σε φωτογραφίες αρχείου και διαφημιστικές αφίσες, σε εφημερίδες κι εξώφυλλα περιοδικών ο εικαστικός Κώστας Τσώλης αναζητά «Λίγο Παράδεισο ακόμη….» στην αίθουσα τέχνης «Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπουλου».
- Εκεί όπου φιλοξενείται η νέα του έκθεση, η οποία περιλαμβάνει μια ενότητα έργων που παρουσιάζονται για πρώτη φορά και αποτελούν μέρος της δουλειάς του εικαστικού τα τελευταία δέκα χρόνια αποτελούμενο από ζωγραφικές συνθέσεις, κολλάζ, βιβλία, γλυπτικά αντικείμενα, επιζωγραφισμένα τυπώματα, βίντεο.
Συλλέκτης εικόνων από τις εφημερίδες με ιστορικές αναφορές στη Χούντα, στην Κατοχή, στον Εμφύλιο και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γύρω από τη διαλεκτική θύτη- θύματος και θηρευτή- θηράματος τα τελευταία 15 χρόνια ο Κώστας Τσώλης στην πορεία άρχισε να σβήνει, να διαγραμμίζει και να επικαλύπτει με κόλλα τις εικόνες διαμορφώνοντας την πρώτη μαγιά των έργων που παρουσιάζει σήμερα.
«Γιατί λοιπόν διαγράφω τις εικόνες; Χμ! Βασικά από μια αντίδραση σε σχέση με την παραστατική ζωγραφική, την εμπορική. Δεν ήθελα πια να δείξω δεξιοτεχνία, ήθελα να μιλάει μόνο η εικόνα, δανείζομαι εικόνες που μας κάνουν κλικ, όπως οικογενειακές εικόνες του παρελθόντος, εικόνες από γεγονότα που έχουμε ζήσει —Χούντα, Κατοχή, Εμφύλιος—, εικόνες από διαφημίσεις, από σίριαλ, πράγματα που εμπλέκονται στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας. Διαγράφω κατόπιν την εικόνα, την κρύβω, βάζοντας τον θεατή να έρθει σε έναν διάλογο μαζί της. Τη ζωγραφίζω την εικόνα κανονικά, γιατί μ᾽ αρέσει να ζωγραφίζω, κι έπειτα τη διαγραμμίζω, προκύπτει έτσι μια αφαίρεση μέσα από μια πρόσθεση, καθώς αρχίζω με πολύ μικρές γραμμές, νευρικές, οριζόντιες ή κάθετες, διαπραγματευόμενος συνεχώς το θέμα θύτη-θύματος» εξηγεί ο 57χρονος καλλιτέχνης στο κείμενο “Πλέω στον Ωκεανό της Τέχνης” που συνοδεύει την έκθεση.
Η συνδυαστική σχέση εικόνων, υλικών και μέσων που χρησιμοποιεί εντείνει τα ερωτήματα για τους πλαστούς «παραδείσους» που δημιουργούμε για να ζήσουμε. Κι ο ειρωνικός τίτλος «Λίγος Παράδεισος ακόμη….» προσκαλεί τον θεατή σε ένα ταξίδι μνήμης και ιστορίας, αφήνοντάς τον να επιλέξει τον βαθμό της συμμετοχής και της εμπλοκής του σ’ αυτό με όχημα τις αναφορές και τον μύθο που κουβαλάει η κάθε εικόνα.
Για τον καλλιτέχνη η έκθεση αποτελεί μια μικρή συνέχεια της έκθεσης «Άλλη μια Μέρα στον Παράδεισο…» που πραγματοποιήθηκε στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2018), στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης.
Έναρξη έκθεσης: Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021, 14.00 – 21.00
Διάρκεια: 17 Ιουνίου – 24 Ιουλίου 2021
Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή σας στη γκαλερί.
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: 14 Φεβρουαρίου ο Γιάννης Ζουγανέλης στην «Ανδρομέδα»
Eurovision 2025 – Εθνικός Τελικός: Οι 12 καλλιτέχνες και τα τραγούδια τους
Επιστρέφει το Μεσολογγίτικο Καρναβάλι!