Ο Εορτασμός του Αποστόλου Θωμά στη Λυγιά της Ναυπακτίας (Photos)

Σε αναστάσιμο κλίμα εορτάστηκε σήμερα, Κυριακή του Αντίπασχα, η Ψηλάφηση και η Σωτήριος Ομολογία του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Θωμά, στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

  • Κέντρο εορτασμού όπως κάθε χρόνο ήταν ο Ενοριακός Ναός του Αποστόλου Θωμά στην περιοχή Λυγιά Ναυπακτίας.

Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε ο Αναστάσιμος Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Ιεροθέου.

  • Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Καλλίνικος Γεωργάτος, ο εφημέριος της ενορίας Πρωτ. Ιωάννης Μακρής και ο ιεροδιάκονος της Ι.Μητροπόλεως π. Παΐσιος Παρασκευάς.

Ο Σεβασμιώτατος ιερουργός στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην εμπειρική πίστη του Αποστόλου Θωμά, στην πίστη εκ θεωρίας, που εκφράστηκε με την θέλησή του να δει και να ψηλαφήσει τις πληγές του Χριστού για να πιστέψει έχοντας δική του πείρα και βεβαιότητα, και όχι μόνο ακούγοντας από τους άλλους.

  • Τόνισε ο Σεβασμιώτατος ότι η ορθόδοξη πίστη δεν είναι διανοητική, λογική, φανταστική, αλλά εμπειρική.
    Αυτό φαίνεται στις μαρτυρίες όλων των αποστόλων, όπως του Αποστόλου Ιωάννου που εορτάσαμε χθες, που γράφει στην επιστολή του ότι μαρτυρεί γι’ αυτόν που άκουσε, είδε και ψηλάφησε, για τον Λόγο της ζωής.

Η Εκκλησία καλεί τους πιστούς της να ακούσουν, να δουν, να ψηλαφήσουν τον Χριστό, ὅπως το έκαναν οι άγιοι Απόστολοι, δηλαδή να αποκτήσουν δική τους πείρα εκ θεωρίας.

Τέλος, κατά την απόλυση της Θείας Ευχαριστίας ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε τους ιερείς, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και όσους βοήθησαν για την Ιερά Πανήγυρη, ευχαρίστησε όλο το Εκκλησίασμα που ενώ κάθε χρόνο συνέρρεαν πλήθος πιστών που κατέκλυζαν τον Ναό, φέτος τήρησαν όλα τα υγειονομικά μέτρα, και βρήκε την ευκαιρία να ευχαριστήσει και όλο το ποίμνιο κληρικούς και λαϊκούς, της πόλεως και Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου που έκαναν υπακοή στην Ιερά Σύνοδο και τήρησε πιστά τις εντολές και αποφάσεις της εν’ όψει της εορτής του Πάσχα.

Παρόντες ήταν και ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλειος Γκίζας και οι Αντιδήμαρχοι Θωμάς Κοτρωνιάς, που εόρταζε, Ντίνος Τσουκαλάς και Ζαχαρίας Χοχτούλας

Σπύρου Ασημακόπουλου –  aixmi-news.gr