Ο Γιώργος Χρήστου στον Antenna Star 103.5: «Προσφέρουμε πάνω από 1.000 ευρώ και δεν έρχονται»

Ο Πρόεδρος των Χοιροτρόφων της Αιτωλοακαρνανίας, Γιώργος Χρήστου μίλησε στον Antenna Star 103.5 για την άρνηση των νέων στη δουλειά.

Μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή βρίσκεται ο χοιροτροφικός κλάδος της Αιτωλοακαρνανίας, με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Χοιροτρόφων, Γιώργο Χρήστου, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ακόμη και για λουκέτα στις μονάδες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια – αν δεν δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών.

Η Αιτωλοακαρνανία, σε συνεργασία με τη Φιλιππιάδα, διατηρεί τον μεγαλύτερο αριθμό χοιρομητέρων πανελλαδικά – περίπου 12.000 – γεγονός που την καθιστά κομβικό πυλώνα της ελληνικής χοιροτροφίας.

Ωστόσο, παρά τη δυναμική της, η καθημερινή λειτουργία των εκμεταλλεύσεων απειλείται από την αδυναμία εύρεσης προσωπικού.

«Σε πέντε χρόνια οι χοιροτροφικές μονάδες θα έχουν κλείσει. Από το εργατικό δυναμικό.

Δε βρίσκουμε άτομα να έρθουν να δουλέψουν, ούτε αλλοδαπούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος. Χρήστου, μιλώντας στον Antenna Star 103.5, με αφορμή πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση στο Αγρίνιο για νέα προγράμματα της ΚΑΠ σχετικά με την ευζωία και τη βιοασφάλεια των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Όπως τόνισε, οι παλιότεροι αλλοδαποί εργάτες, κυρίως από την Αλβανία, στήριξαν τον κλάδο για δεκαετίες, όμως η δεύτερη γενιά πλέον δεν επιλέγει τη χοιροτροφία.

Οι προσπάθειες μετάκλησης εργατών από τρίτες χώρες όπως το Βιετνάμ, η Ινδία, το Πακιστάν και η Αίγυπτος σκοντάφτουν σε χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Χρειαζόμαστε άμεσα δυναμικό. Έχουμε κάνει αιτήσεις, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε μήνες», σημείωσε ο Πρόεδρος, αποτυπώνοντας την αγωνία που επικρατεί σε όλες τις παραγωγικές μονάδες της περιοχής.

Ειδική αναφορά έκανε και στη χαμηλή συμμετοχή των νέων Ελλήνων στην αγορά εργασίας του Πρωτογενούς Τομέα, παρά τους ικανοποιητικούς μισθούς.

«Τα ελληνόπουλα δεν ενδιαφέρονται. Δίνουμε 1.200 ευρώ καθαρά και δεν έρχεται κανείς.

Ο άλλος κάθεται στο χωριό, παίρνει 50 ευρώ την εβδομάδα και περιμένει τα επιδόματα», είπε με εμφανή απογοήτευση.

Ο Σύλλογος Χοιροτρόφων Αιτωλοακαρνανίας έχει ανάγκη από τουλάχιστον 25 εργαζομένους, αριθμός κρίσιμος για τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων.

Ο κος. Χρήστου κάλεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει σε απλοποίηση των διαδικασιών για τη μετάκληση αλλοδαπού εργατικού δυναμικού, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο, αλλά διατρέχει ολόκληρο τον κλάδο σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αναλυτικά, τα όσα δήλωσε ο Γιώργος Χρήστου στον Antenna Star 103.5:

Διαβάστε επίσης: Ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος στον Antenna Star 103.5 για τον «Φιλοκτήτη» και τον «Άγιο Έρωτα»